Τετάρτη 30 Μαΐου 2007


Μεταφέρουμε το δελτίο τύπου της ΜΚΟ Ανιμα

"Η πιο μεγάλη απελευθέρωση άγριων πουλιών από το φορέα Ανιμα έγινε την περασμένη Κυριακή σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και το Δασαρχείο Πειραιά. Συμμετείχαμε σε επιχείρηση στο παζάρι του Σχιστού, όπου «παραδοσιακά» κάθε Κυριακή ανθεί το παράνομο εμπόριο ωδικών και άλλων άγριόπουλων. Εκτός από το παράνομο της σύλληψης, κατοχής και πώλησης ειδών άγριας πανίδας, στο συγκεκριμένο μέρος επικρατούν απίστευτα άθλιες συνθήκες για όλα τα ζώα που πωλούνται, άγρια ή κατοικίδια.

Η επιχείρηση ήταν πολύ καλά οργανωμένη, ανεβήκαμε με τζιπ της Θηροφυλακής από το βουνό του Περάματος ώστε να μη δώσουμε την ευκαιρία στους παράνομους πωλητές να μας αντιληφθούν και :

1.Απελευθερώσαμε περισσότερα από 500 πουλιά από τα παρακάτω είδη: Καρδερίνες, Φανέτα, Φλώροι, Σταρίθρες, Κοτσύφια, Σταυρομύτες.

2. Μεταφέραμε στο Σταθμό Α’ Βοηθειών προς περίθαλψη περισσότερα από 50 πουλάκια (Φανέτα, Καρδερίνες,Φλώρους, Γαλαζοπαπαδίτσες, Βουνοπαπαδίτσες καθώς και 6 μωρά Τσομπανάκους.)

3. Κατασχέσαμε δεκάδες καπατσέδες, δίχτυα, ξόβεργες, καθώς και εκατοντάδες παράνομες κασέτες και cd με φωνές πουλιών

Η επιχείρηση θα επαναληφθεί και ελπίζουμε, σε συνδυασμό με μια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση μιας παράνομης δραστηριότητας που συνεχίζει να ανθεί δεκαετίες τώρα, χωρίς να έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα από τη μεριά της πολιτείας για την πάταξή της."

Νομίζω ότι αξίζουν τα συγχαρητήρια όλων μας.

Σάββατο 26 Μαΐου 2007

Τα ζώα μπορούν να προβλέψουν σεισμούς;


Οι υπεύθυνοι ενός ζωολογικού κήπου της Κίνας παρακολουθούν προσεκτικά τη συμπεριφορά των ζώων για να διαπιστώσουν εάν μπορούν να προβλέψουν τους σεισμούς, υποστηρίζει σε σημερινό άρθρο της η εφημερίδα "Τσάινα Ντέιλι".

Ο ζωολογικός κήπος του Γκουανγκτσού, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, έχει φτιάξει παρατηρητήρια κοντά στα παγόνια, τους βατράχους, τα φίδια, τις χελώνες, τα ελάφια και τους σκίουρους απ' όπου καταγράφεται η συμπεριφορά των ζώων, για λογαριασμό της σεισμολογικής υπηρεσίας της πόλης.

"Διαπιστώσαμε ότι πολλά ζώα αντιδρούν παράξενα πριν από ένα σεισμό. Τα ζώα που βρίσκονται σε νάρκη, για παράδειγμα, ξυπνούν και βγαίνουν από τις σπηλιές ενώ όσα ζουν στην θάλασσα πηδούν στην επιφάνεια του νερού" ανέφερε ένας ειδικός.

Η εφημερίδα δεν διευκρινίζει πόση ώρα πριν από την εκδήλωση σεισμού παρατηρήθηκε η ασυνήθιστη συμπεριφορά των ζώων.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους της πόλης, 130 είδη ζώων φέρονται παράξενα πριν από τους σεισμούς. "Τα ποντίκια και τα φίδια, για παράδειγμα, συνήθως δεν βγαίνουν από τις φωλιές τους την ημέρα, όμως εάν πρόκειται να συμβεί σεισμός, θα τα δείτε να τρέχουν τρομαγμένα", ειπε ο υποδιευθυντής του ζωολογικού κήπου, Τσεν Χονγκάν. Οι καμηλοπαρδάλεις, πρόσθεσε ο Τσεν, απομακρύνονται από τα δέντρα για να μην τις καταπλακώσουν ενώ οι ιπποπόταμοι, στην περίπτωση που αναμένεται τσουνάμι, βουτούν στα βαθιά νερά για να προστατευτούν από τα κύματα.

Η σεισμολογική υπηρεσία του Νανίνγκ, στην περιοχή Γκουανγκσί της νότιας Κίνας, παρατηρεί τα φίδια ενός τοπικού εκτροφείου μέσω βιντεοκάμερας όλο το 24ωρο. "Από όλα τα ζώα της Γης τα φίδια είναι πιθανότατα τα πιο ευαίσθητα στους σεισμούς" υποστηρίζει ο διευθυντής της υπηρεσίας, Τζιάνγκ Γουεϊσόνγκ.
Πηγή ΑΠΕ

(το κείμενο είναι αναπαραγωγή από την ιστοσελίδα του ΟΤΕΝΕΤ)
Στη φωτογραφία είναι η Ρουθ

Παρασκευή 25 Μαΐου 2007

Πέμπτη 17 Μαΐου 2007


Μετά από πρωτοβουλία της GAWF (Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων) η Ευγενία Ματαράγκα και η Δάφνη Μάντζιου ζήτησαν και είχαν συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Φωτεινόπουλο.
Η συνάντηση έγινε σ' ένα πολύ θετικό κλίμα. Ο Γ. Γραμματέας αφιέρωσε μισή ώρα και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν του αναλύσανε τις οικολογικές επιπτώσεις στο περιβάλλον κάθε φορά που εγκαθίσταται ένα τσίρκο σε μια περιοχή. Έδειξε να μένει άναυδος όταν του περιέγραψαν την κατάσταση με τους Δήμους ότι παρόλο δηλαδή που δε δίνουν άδεια τα τσίρκο συνεχίζουν ανενόχλητα τις παραστάσεις. Έφερε μόνο μια αντίρρηση στο πώς θα βλέπουν τα παιδιά τα ζώα. Του εξήγησαν ότι τα ζώα υπιοφέρουν και αφού του άφησαν ένα DVD, για να δει ιδίοις όμμασι, τη ζωή των ζώων στα τσίρκo. Τόνισε δυο φορές ότι θα επιθυμούσε να βρίσκονται σε επαφή και ότι θα συνεργασθεί με τον Υφυπουργό Αγρ. Ανάπτυξης κ. Κοντό για να δουν τι μπορεί να γίνει. Σύμφωνα με την κα Ματαράγκα γενικά ο κος Φωτεινόπουλος έδειξε να αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη σοβαρότητα και προσοχή το ζήτημα. Στο τέλος οι εκπρόσωποι του GAWG ζήτησαν τη συμβολή του για νόμο κατά των τσίρκων.

Τρίτη 15 Μαΐου 2007


Παρατηρώ τη Χάιντι. Ένα γατάκι μια σταλιά. Μόλις πριν λίγες μέρες του έκοψα το μπιμπερό και έχει αρχίσει να τρώει μόνο του. Δεν έχει ενάμιση μήνα που γεννήθηκε.
Έχει αρχίσει και παίζει! Αλλά το πιο χαριτωμένο και δε σας κρύβω ότι με συγκινεί είναι που με περνάει για τη μάνα του και με ακολουθεί όπου και να πηγαίνω.
Αυτή τη στιγμή το βλέπω να σκαρφαλώνει από το τραπεζομάντηλο στο τραπέζι του σαλονιού και να κάθεται πάνω σε κάτι βιβλία.
Μόλις όμως πήγε να χαλαρώσει το βούτηξε η Χιονάτη, η σκύλα μου, η οποία το έχει υιοθετήσει.

Ανέβηκε στον καναπέ με τη Χάιντι στο στόμα και τώρα τη γλύφει.

Η Χάιντι απηυδισμένη που δεν την αφήνει ήσυχη διαμαρτύρεται και επιδεικνύει τα νυχάκια της.
Έχουν τόση χάρη που δε σας κρύβω μου έφτιαξαν τη μέρα μου.
Τα ζώα πραγματικά έχουν κάτι που εμείς οι άνθρωποι δεν το έχουμε: Μια αγνότητα και ανυποκρισία που τα κάνει αξιαγάπητα.
Καλή μέρα σε όλους.

Δευτέρα 7 Μαΐου 2007

Ο Πρώτος Άνθρωπος


Η συζήτηση για τα δικαιώματα των ζώων ακόμα γίνεται στην βάση του αν τα ζώα έχουν εγγενή ή χρηστικό δικαίωμα. Δηλαδή αν ένα ζώο έχει από τη φύση του δικαιώματα ή από τη χρησιμότητά του στον άνθρωπο (χρηστικό ή οργανικό δικαίωμα). Το θέμα νομίζω λύνεται οριστικά στην πολύ απλή σκέψη: λίγα δευτερόλεπτα πριν τον εξανθρωπισμό του πρώτου ανθρώπου, όπου ξαφνικά αποκτάει αυτοσυνείδηση το ζώο (πίθηκος) αυτό και γίνεται άνθρωπος, υπήρχε εγγενές ή χρηστικό δικαίωμα;
Το δικαίωμα συνεπώς είναι εγγενές και έχει να κάνει με την αξία της ζωής τόσο στο άτομο όσο και στο είδος.
Η διαφοροποίηση που κάνουν ορισμένοι φιλόσοφοι του περιβάλλοντος, ανάμεσα στο άτομο και το είδος και ως προς το πιο έχει εγγενή δικαιώματα δε λαμβάνει υπόψη της δύο βασικά αυτονόητα:
1) το είδος αποτελείται από άτομα που μέσα από την εμπειρία τους το εμπλουτίζουν γονιδιακά
2) το άτομο συνδέεται με μοναδικό τρόπο με το είδος του, το οποίο λειτουργεί καταλυτικά στις επιλογές του.

Τρίτη 1 Μαΐου 2007

Αρχή του τέλους για τα πειραματόζωα


Ο παραπάνω τίτλος είναι από την καθημερινή της Κυριακής 29/4/07. Θα αναδημοσιεύσουμε τμήματα του άρθρου που νομίζω αξίζει να προσέξουμε:

"Η Ε.Ε. αποφάσισε προχθές την οριστική απαγόρευση, από το 2009,των τεστ σε ζώα γαι καλλυντικά και καταναλωτικά προϊόντα.... ....Οι λόγοι είναι ηθικοί (τα ζώα βασανίζονται) αλλά και επιστημονικοί, αφού μελέτες των τελευταίων ετών υποστηρίζουν ότι τα ποσοστά επιτυχίας των συγκεκριμένων τεστ είναι τόσο χαμηλά και πολυδάπανα, ώστε πραγματικά να αξίζει περισσότερο η επένδυση στην ανάπτυξη εναλλακτικών μοντέλων και μεθόδων πειραματισμού από τη συντήρηση αυτής της παρωχημένης (;) πρακτικής.
Ένας επιπλέον λόγος είναι η θεαματική ανάπτυξη των βιοτεχνολογικών μεθόδων... ...

Το 2005 υπολογίζεται ότι χρησιμοποιήθηκαν παγκοσμίως περίπου 100 εκατομμύρια ζώα σε ιατρικά πειράματα όλων των ειδών. Από αυτά μόλις 30 νέα φαρμακευτικά παρασκευάσματα παρήχθησαν την ίδια χρονιά.
ΤΟ 92% ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΠΟΥ ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΖΩΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, η χρήση ζώων σε πειράματα έχει αποδειχθεί τελείως αναποτελεσματική. Παράδειγμα οι ουσίες που χορηγούνται για θεραπεία κατά του AIDS. Καμιά από αυτές δεν προείλθε από πειράματα σε ζώα. Αντίθετα, από τα τριάντα εμβόλια που ελέγχθηκαν από το 1987 έως σήμερα σε πιθήκους, όλα απορρίφθηκαν στους ανθρώπους.
Κάποιοι επιστήμονες αναρωτιούνται αν ο έλεγχος ουσιών στα ζώα, βοηθάει ή δημιουργεί σύγχυση... ...
Το 2% της γενετικής διαφοράς μας από το χιμπατζή, για παράδειγμα, είναι απίστευτα καθοριστικό-άγνωστο για ποιόν ακριβώς λόγο.
Ένα γονίδιο μπορεί να έχει περισσότερες από μία λειτουργίες, να παράγει δηλαδή περισσότερες από μία πρωτεΐνες ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Αν ένα μόνο νουκλεοτίδιο μπορεί να σχετίζεται με σοβαρές ασθένειες, τότε ποιός εξασφαλίζει ότι μια απόκλιση της τάξης των 60 εκατομμυρίων νουκλοτιδίων είναι ασφαλής στη χρησιμοποίηση ενός άλλου οργανισμού ως μοντέλου;... ...
Η οδηγία REACH
Το 2003, η Κομισιόν εξέδωσε την οδηγία REACH, η οποία ορίζει ότι περίπου 30.000 χιλιάδες χημικές και άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία, εδώ και περισσότερο από 25 χρόνια θα πρέπει να ελεγχθούν για πιθανή σχέση τους με ερεθισμούς, αλλεργίες και αρρώστιες. Η Ε.Ε. δημιούργησε και χρηματοδότησε αδρά το ECVAM προκειμένου να συντονίσει την έρευνα εναλλακτικών ερευνητικών μεθόδων, καταλαγιάζοντας τους φόβους των ζωόφιλων ότι τα νέα δεδομένα θα εκτόξευαν τα πειράματα σε ζώα στα ύψη. Σήμερα, το ECVAM εποπτεύει 13 σχετικά ερευνητικά έργα τα οποία υλοποιούνται από 260 φορείς (πανεπιστήμια,ερευνητικά κέντρα και εταιρείες).
Πειράματα μόνο για έρευνα στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται πειραματόζωα σχεδόν αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς, αφού η χημική βιομηχανία και η βιομηχανία καλλυντικών είναι σχεδόν αποκλειστικά μεταπρατικές.
Στην Αττική βρίσκονται σήμερα περισσότερα από 10.000 πειραματόζωα, κατά κύριο λόγο ποντίκια και αρουραίοι και λιγότερο γουρούνια. Εποπτεύονται από το Υπουργείο Γεωργίας και τον ΕΟΦ. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί παρατυπίες, όπως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο το 2004, όπου χρησιμοποιήθηκαν ημίαιμοι σκύλοι για τη μελέτη ασθενειών του παγκρέατος από την Ιατρική Σχολή εκεί - παρόλο που απαγορεύεται η χρήση τους γι' αυτό το σκοπό. Σε γενικές γραμμές όμως το θέμα δε φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τη χώρα σε καμιά του διάσταση. "


!!! Εν ολίγοις αυτό που οι φιλοζωικές οργανώσεις εδώ και καιρό έλεγαν και ο ιατρικός κόσμος κώφευε τελικά ήταν αλήθεια!!!
Εν τω μεταξύ δισεκατομμύρια πειραματόζωα έχουν υποφέρει βάναυσα, έχουν βασανισθεί και δολοφονηθεί επειδή κάποιοι δε θέλουν ή δεν ήθελαν να ακούσουν και να ερευνήσουν την αλήθεια. Αυτό είναι και η ιστορική κατάρα του ανθρώπινου γένους: η ισχυρογνωμοσύνη, ο ετσιθελισμός. Όμως αυτά τα ζώα που χάθηκαν ποιος θα τα δικαιώσει; Αυτά που ακόμα θα χαθούν μέχρι τις τελικές προσαρμογές ποιος θα τα δικαιώσει;
Αυτή η εγκληματική αναίδεια του αυτονόητου και της αδιαφορίας, αυτή η ψυχολογική αλητεία τύπου Μέγκελε δεν οδηγεί παρά μόνο στην αποσύνθεση και τη διάλυση οποιουδήποτε ηθικού συνδετικού ιστού ή αξιολογικού συστήματος.
Η ανθρωπότητα θα το πληρώσει αυτό, όχι γιατί "ότι σπείρεις θα θερίσεις" ή για λόγους "κάρμα" ή άλλες μεταφυσικές δικαιικές αρχές, αλλά γιατί το τέρας που γεννά αυτή τη θηριώδη αδιαφορία απέναντι στον πόνο των πειραματόζωων, βρυχάται μέσα μας και θα ξεσπάσει στην πρώτη ευκαιρία και προς το συνάνθρωπό μας.
Το τέρας αυτό γεννά το μίσος και τον πόλεμο.