Σάββατο 26 Μαΐου 2007

Τα ζώα μπορούν να προβλέψουν σεισμούς;


Οι υπεύθυνοι ενός ζωολογικού κήπου της Κίνας παρακολουθούν προσεκτικά τη συμπεριφορά των ζώων για να διαπιστώσουν εάν μπορούν να προβλέψουν τους σεισμούς, υποστηρίζει σε σημερινό άρθρο της η εφημερίδα "Τσάινα Ντέιλι".

Ο ζωολογικός κήπος του Γκουανγκτσού, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, έχει φτιάξει παρατηρητήρια κοντά στα παγόνια, τους βατράχους, τα φίδια, τις χελώνες, τα ελάφια και τους σκίουρους απ' όπου καταγράφεται η συμπεριφορά των ζώων, για λογαριασμό της σεισμολογικής υπηρεσίας της πόλης.

"Διαπιστώσαμε ότι πολλά ζώα αντιδρούν παράξενα πριν από ένα σεισμό. Τα ζώα που βρίσκονται σε νάρκη, για παράδειγμα, ξυπνούν και βγαίνουν από τις σπηλιές ενώ όσα ζουν στην θάλασσα πηδούν στην επιφάνεια του νερού" ανέφερε ένας ειδικός.

Η εφημερίδα δεν διευκρινίζει πόση ώρα πριν από την εκδήλωση σεισμού παρατηρήθηκε η ασυνήθιστη συμπεριφορά των ζώων.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους της πόλης, 130 είδη ζώων φέρονται παράξενα πριν από τους σεισμούς. "Τα ποντίκια και τα φίδια, για παράδειγμα, συνήθως δεν βγαίνουν από τις φωλιές τους την ημέρα, όμως εάν πρόκειται να συμβεί σεισμός, θα τα δείτε να τρέχουν τρομαγμένα", ειπε ο υποδιευθυντής του ζωολογικού κήπου, Τσεν Χονγκάν. Οι καμηλοπαρδάλεις, πρόσθεσε ο Τσεν, απομακρύνονται από τα δέντρα για να μην τις καταπλακώσουν ενώ οι ιπποπόταμοι, στην περίπτωση που αναμένεται τσουνάμι, βουτούν στα βαθιά νερά για να προστατευτούν από τα κύματα.

Η σεισμολογική υπηρεσία του Νανίνγκ, στην περιοχή Γκουανγκσί της νότιας Κίνας, παρατηρεί τα φίδια ενός τοπικού εκτροφείου μέσω βιντεοκάμερας όλο το 24ωρο. "Από όλα τα ζώα της Γης τα φίδια είναι πιθανότατα τα πιο ευαίσθητα στους σεισμούς" υποστηρίζει ο διευθυντής της υπηρεσίας, Τζιάνγκ Γουεϊσόνγκ.
Πηγή ΑΠΕ

(το κείμενο είναι αναπαραγωγή από την ιστοσελίδα του ΟΤΕΝΕΤ)
Στη φωτογραφία είναι η Ρουθ

Δεν υπάρχουν σχόλια: