Τρίτη 1 Μαΐου 2007

Αρχή του τέλους για τα πειραματόζωα


Ο παραπάνω τίτλος είναι από την καθημερινή της Κυριακής 29/4/07. Θα αναδημοσιεύσουμε τμήματα του άρθρου που νομίζω αξίζει να προσέξουμε:

"Η Ε.Ε. αποφάσισε προχθές την οριστική απαγόρευση, από το 2009,των τεστ σε ζώα γαι καλλυντικά και καταναλωτικά προϊόντα.... ....Οι λόγοι είναι ηθικοί (τα ζώα βασανίζονται) αλλά και επιστημονικοί, αφού μελέτες των τελευταίων ετών υποστηρίζουν ότι τα ποσοστά επιτυχίας των συγκεκριμένων τεστ είναι τόσο χαμηλά και πολυδάπανα, ώστε πραγματικά να αξίζει περισσότερο η επένδυση στην ανάπτυξη εναλλακτικών μοντέλων και μεθόδων πειραματισμού από τη συντήρηση αυτής της παρωχημένης (;) πρακτικής.
Ένας επιπλέον λόγος είναι η θεαματική ανάπτυξη των βιοτεχνολογικών μεθόδων... ...

Το 2005 υπολογίζεται ότι χρησιμοποιήθηκαν παγκοσμίως περίπου 100 εκατομμύρια ζώα σε ιατρικά πειράματα όλων των ειδών. Από αυτά μόλις 30 νέα φαρμακευτικά παρασκευάσματα παρήχθησαν την ίδια χρονιά.
ΤΟ 92% ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΠΟΥ ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΖΩΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, η χρήση ζώων σε πειράματα έχει αποδειχθεί τελείως αναποτελεσματική. Παράδειγμα οι ουσίες που χορηγούνται για θεραπεία κατά του AIDS. Καμιά από αυτές δεν προείλθε από πειράματα σε ζώα. Αντίθετα, από τα τριάντα εμβόλια που ελέγχθηκαν από το 1987 έως σήμερα σε πιθήκους, όλα απορρίφθηκαν στους ανθρώπους.
Κάποιοι επιστήμονες αναρωτιούνται αν ο έλεγχος ουσιών στα ζώα, βοηθάει ή δημιουργεί σύγχυση... ...
Το 2% της γενετικής διαφοράς μας από το χιμπατζή, για παράδειγμα, είναι απίστευτα καθοριστικό-άγνωστο για ποιόν ακριβώς λόγο.
Ένα γονίδιο μπορεί να έχει περισσότερες από μία λειτουργίες, να παράγει δηλαδή περισσότερες από μία πρωτεΐνες ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Αν ένα μόνο νουκλεοτίδιο μπορεί να σχετίζεται με σοβαρές ασθένειες, τότε ποιός εξασφαλίζει ότι μια απόκλιση της τάξης των 60 εκατομμυρίων νουκλοτιδίων είναι ασφαλής στη χρησιμοποίηση ενός άλλου οργανισμού ως μοντέλου;... ...
Η οδηγία REACH
Το 2003, η Κομισιόν εξέδωσε την οδηγία REACH, η οποία ορίζει ότι περίπου 30.000 χιλιάδες χημικές και άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία, εδώ και περισσότερο από 25 χρόνια θα πρέπει να ελεγχθούν για πιθανή σχέση τους με ερεθισμούς, αλλεργίες και αρρώστιες. Η Ε.Ε. δημιούργησε και χρηματοδότησε αδρά το ECVAM προκειμένου να συντονίσει την έρευνα εναλλακτικών ερευνητικών μεθόδων, καταλαγιάζοντας τους φόβους των ζωόφιλων ότι τα νέα δεδομένα θα εκτόξευαν τα πειράματα σε ζώα στα ύψη. Σήμερα, το ECVAM εποπτεύει 13 σχετικά ερευνητικά έργα τα οποία υλοποιούνται από 260 φορείς (πανεπιστήμια,ερευνητικά κέντρα και εταιρείες).
Πειράματα μόνο για έρευνα στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται πειραματόζωα σχεδόν αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς, αφού η χημική βιομηχανία και η βιομηχανία καλλυντικών είναι σχεδόν αποκλειστικά μεταπρατικές.
Στην Αττική βρίσκονται σήμερα περισσότερα από 10.000 πειραματόζωα, κατά κύριο λόγο ποντίκια και αρουραίοι και λιγότερο γουρούνια. Εποπτεύονται από το Υπουργείο Γεωργίας και τον ΕΟΦ. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί παρατυπίες, όπως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο το 2004, όπου χρησιμοποιήθηκαν ημίαιμοι σκύλοι για τη μελέτη ασθενειών του παγκρέατος από την Ιατρική Σχολή εκεί - παρόλο που απαγορεύεται η χρήση τους γι' αυτό το σκοπό. Σε γενικές γραμμές όμως το θέμα δε φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τη χώρα σε καμιά του διάσταση. "


!!! Εν ολίγοις αυτό που οι φιλοζωικές οργανώσεις εδώ και καιρό έλεγαν και ο ιατρικός κόσμος κώφευε τελικά ήταν αλήθεια!!!
Εν τω μεταξύ δισεκατομμύρια πειραματόζωα έχουν υποφέρει βάναυσα, έχουν βασανισθεί και δολοφονηθεί επειδή κάποιοι δε θέλουν ή δεν ήθελαν να ακούσουν και να ερευνήσουν την αλήθεια. Αυτό είναι και η ιστορική κατάρα του ανθρώπινου γένους: η ισχυρογνωμοσύνη, ο ετσιθελισμός. Όμως αυτά τα ζώα που χάθηκαν ποιος θα τα δικαιώσει; Αυτά που ακόμα θα χαθούν μέχρι τις τελικές προσαρμογές ποιος θα τα δικαιώσει;
Αυτή η εγκληματική αναίδεια του αυτονόητου και της αδιαφορίας, αυτή η ψυχολογική αλητεία τύπου Μέγκελε δεν οδηγεί παρά μόνο στην αποσύνθεση και τη διάλυση οποιουδήποτε ηθικού συνδετικού ιστού ή αξιολογικού συστήματος.
Η ανθρωπότητα θα το πληρώσει αυτό, όχι γιατί "ότι σπείρεις θα θερίσεις" ή για λόγους "κάρμα" ή άλλες μεταφυσικές δικαιικές αρχές, αλλά γιατί το τέρας που γεννά αυτή τη θηριώδη αδιαφορία απέναντι στον πόνο των πειραματόζωων, βρυχάται μέσα μας και θα ξεσπάσει στην πρώτη ευκαιρία και προς το συνάνθρωπό μας.
Το τέρας αυτό γεννά το μίσος και τον πόλεμο.


2 σχόλια:

Wrong Guy είπε...

"μελέτες των τελευταίων ετών υποστηρίζουν ότι τα ποσοστά επιτυχίας των συγκεκριμένων τεστ είναι τόσο χαμηλά και πολυδάπανα".....E,γιατί εγώ νομίζω οτι αν δεν υπήρχε αυτή η παράμετρος τα πειράματα θα συνεχίζονταν για πολύ καιρό ακόμα;

Γουφ είπε...

Κατ' αρχήν να σε καλοσορίσω.
Το πιθανότερο είναι ότι έχεις δίκιο. Αλλά το πειραματόζωο τους δίνει νομικό άλλοθι σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με κάποια παρενέργεια σε άνθρωπο ή ακόμα χειρότερα σε ανθρώπους. Οι αποζημιώσεις είναι τεράστιες σε τέτοιες περιπτώσεις. Ίσως το κόστος πλέον των εναλλακτικών λύσεων και η διακινδύνευση να είναι τόσο χαμηλότερα που να ξεπερνάνε τις επιφυλάξεις τους για αλλαγή στον τρόπο που θα τεστάρουν τα παρασκευάσματα.