Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2007

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2007



Το παρακάτω κείμενο είναι τα πρακτικά από την πρόσφατη συνάντηση που έγινε στη Γλυφάδα της πρωτοβουλίας:

ΑΝΟΙΧΤΗ ΟΜΑΔΑ-ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ



(Τα παρακάτω πρακτικά δεν κρατήθηκαν με ακρίβεια και προσπάθησαν να αποδώσουν με συντομία και πυκνότητα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Σημειώνουμε πως η συζήτηση είναι ελεύθερη και πως οτιδήποτε αναφέρει κάποιος δε σημαίνει ότι υιοθετείται και από τους υπόλοιπους. Η δεοντολογία όμως που επιβάλει μια ανοιχτή συζήτηση είναι η ελευθερία του λόγου και η μη λογοκρισία του)

Η ανοιχτή συζήτηση είχε ως αντικείμενο «Πειράματα σε ζώα: ο μύθος της ιατρικής αναγκαιότητας. Η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα. Η στάση, τα επιχειρήματα και οι δράσεις που πρέπει να κρατήσουν οι οργανώσεις που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ζώων» και ήταν σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησής μας κατά την οποία δεν είχε προλάβει να ολοκληρωθεί το θέμα μας.

Σχεδόν στο σύνολό της η συζήτηση κινήθηκε με προτάσεις γύρω από τις δράσεις που πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα και να υλοποιηθούν. Αυτές ήταν:

Οι εκδόσεις φυλλαδίων:

  1. Φυλλάδιο το οποίο θα περιέχει τις εταιρείες που παρασκευάζουν καλλυντικά και κάνουν πειράματα σε ζώα, καθώς και εταιρείες παρασκευής καλλυντικών που δεν κάνουν τέτοια πειράματα.

Το φυλλάδιο αυτό θα μπορούσε να μοιράζεται έξω από ειδικά καταστήματα που πουλάνε καλλυντικά είδη ή να μοιράζονται στο δρόμο σε γυναίκες.

Βοήθεια για το περιεχόμενό του και την αξιοπιστία του θα μπορούσαμε να βρούμε στο site της οργάνωσης Beauty without Cruelty: http://www.bwcindia.org/home.htm και την οργάνωση PETA.

  1. Ενημερωτικό φυλλάδιο για την ανάγκη ύπαρξης πειραμάτων σε ζώα και τους μύθους γύρω από αυτά. Χρήσιμο εργαλείο για τη σύνθεσή του αποτελεί το site της οργάνωσης International Association Against Painful Experiments on Animals (International Charter for Health and Humane Research): www..iaapea.com. Της οργάνωσης PETA www.peta.org και της ιταλικής οργάνωσης L.A.V.
  2. Φυλλάδιο γύρω από τα δικαιώματα των ζώων. Έχει ήδη γραφεί μάλιστα το βασικό κείμενο από την κα Όλγα Κήκου και τον Γ. Μ. και μοιράστηκε σε όσους ήταν παρόντες στη συζήτηση για σχόλια και παρατηρήσεις τα οποία θα γίνουν στην επόμενη συνάντηση.
  3. Ένα δεκαεξασέλιδο φυλλάδιο-μανιφέστο με περισσότερη ανάλυση και συγκροτημένες θέσεις γύρω από τα δικαιώματα των ζώων, το οποίο θα χρησιμοποιείται κυρίως για μοίρασμα σε συνέδρια και ημερίδες αλλά και ως μπροσούρα για τις φιλοζωικές οργανώσεις.
  4. Φυλλάδιο γύρω από τις γούνες. (Αν και το θέμα μας δεν αφορούσε αυτές)
  5. Φυλλάδιο γύρω από τους μύθους που κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία και αφορούν τα ζώα (πχ ότι κολλάμε ασθένειες αν χαϊδέψουμε ένα ζώο).
  6. Φυλλάδιο με τίτλο «Οι είκοσι μύθοι για τα πειράματα σε ζώα» για το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί υλικό από το βιβλίο του γιατρού κου Γιώργου Χαριτάκη: «Πειράματα στα ζώα; Όχι ευχαριστώ». Τα φυλλάδια αυτά με περιεχόμενο γύρω από τα πειραματόζωα θα μοιραστούν κυρίως σε φοιτητές έξω από τις ιατρικές σχολές της χώρας.

Αρκετές ιδέες για το περιεχόμενο των φυλλαδίων που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν θα αναφερθούν εδώ αλλά θα γίνουν ειδικό αντικείμενο διαλόγου της επόμενης συνάντησής μας. Μάλιστα συμφωνήσαμε να χωριστούμε σε ομάδες των δύο ή τριών το πολύ ατόμων που θα επεξεργαστούν το κάθε φυλλάδιο και θα το παρουσιάσουν ως πρόταση για σχόλια και παρατηρήσεις από τους υπόλοιπους. Αυτή η πρακτική μπορεί να υιοθετηθεί και για άλλα ζητήματα που αφορούν τα ζώα.

Ως επόμενες δράσεις συζητήθηκαν:

  1. η δημιουργία αφισών και πόστερ που θα μεταφέρουν με εικόνα το αντιπειραματικό μήνυμα. Αυτά τα πόστερ θα μπορούσαν να τυπωθούν και σε τσάντες ή μπλούζες.
  2. Η δημιουργία δύο DVD με περιεχόμενο για τα πειραματόζωα, τα οποία θα μπορούν να μοιράζονται δωρεάν. Το ένα είναι ένα θεατρικό με κούκλες σαν του Muppet Show και το δεύτερο αφορά τα σχετικά Video από οργανώσεις του εξωτερικού (που παραχώρησε η κα Χαριτάκη) που ασχολούνται με το θέμα, έχουν συλλεχθεί και ήδη αυτή τη στιγμή που γράφονται τα πρακτικά, έχουν μετατραπεί σε DVD και προχωράει ο υποτιτλισμός τους από μηχανήματα της ΜΚΟ Σόλων για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό που θα κάνει την αναπαραγωγή.
  3. Η μετάφραση και διάθεση ενός πολύ καλού περιοδικού για τα παιδιά που εκδίδει η οργάνωση L.A.V στην Ιταλία. http://www.infolav.org/home/index.htm
  4. Η συγγραφή ενός οδηγού για τις φιλοζωικές οργανώσεις: «Πώς αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των ζώων;» Ο Οδηγός αυτός θα προσπαθήσει να συνθέσει την καταγραμμένη εμπειρία επιτυχημένων δράσεων οργανώσεων του εξωτερικού, με την ελληνική κατάσταση και κοινωνική νοοτροπία, ώστε να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο επιβοηθητικό των φιλοζωικών οργανώσεων.
  5. Ακτιβιστικές δράσεις με διαμαρτυρίες και όχι μόνο που θα τραβήξουν την προσοχή του κόσμου γύρω από τα ζητήματα που αναφέραμε.

Τέλος συζητήσαμε το θέμα της χρηματοδότησης των δράσεων που προτάθηκαν και καταλήξαμε στη χρηματοδότηση κάποιων απ’ αυτών από κάποιο μέλος που συμμετείχε στη συζήτηση και κάποιων από χορηγίες που πρέπει να αναζητηθούν και που πρέπει να έχουν ως προϋπόθεση την ύπαρξη συγκεκριμένου και ολοκληρωμένου υλικού αλλά και προσχεδιασμένου πλαισίου δράσης με στόχους και χρονοδιαγράμματα που θα ελέγχονται έτσι ώστε:

1) να εξασφαλίζεται η επιτυχία στην υλοποίηση της δράσης

2) η μέγιστη απόδοση της χορηγικής επένδυσης

3) η εξασφάλιση της εμπιστοσύνης του χορηγού ότι τα χρήματά του θα αξιοποιηθούν όπως επιθυμεί χωρίς εντροπία δηλαδή με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα της χορηγικής επένδυσης που προαναφέραμε.



(οι φωτογραφίες είναι από το site της οργάνωσης IAAPEA)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα κριτήρια της ΡΕΤΑ είναι πολύ ελαστικά. Το μόνο πρότυπο που διασφαλίζει ότι οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις στην παραγωγή ενός καλλυντικού έχουν σταματήσει πραγματικά τα πειράματα σε ζώα είναι το λεγόμενο "Leaping Bunny".
Πληροφορίες στα ελληνικά γι' αυτό το πρότυπο υπάρχουν στο
http://leapignbunny.blogspot.gr
όπου επίσης υπάρχει κατάλογος με προϊόντα που είναι πραγματικά cruelty-free στην Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

πιστευετε οτι χρειαζονται ολες αυτες οι φωτογραφιες για να καταλαβουμε τι σημαινει τι ειναι πειραμα πανω σε ζωα??????? Δεν ειμαι καμμια χαζοευαισθητη -συγχωρηστε την ενταση μου - αλλα πραγματικα καλο ειναι να προστατευουμε λιγο και την ευαισθησια που κουβαλαμε καποιοι απο εμας. Δεν μου αρεσει η υποκρισια αλλα δεν μου αρεσει και οταν προσπαθουν να με πεισουν για κατι με τοσο σκληρο τροπο. Δεν κλεινω τα ματια στην πραγματικοτητα. Ειμαι σε ομαδα που ασχολειται με αδεσποτα και μπηκα στο blog σας απο πραγματικο ενδιαφερον. Τι καταφερατε??? Τι μου μαθατε??? Πως υποφερουν τα ζωα απο τα πειραματα που γινονται επανω τους?? Ειναι σαδιστικο. Δεν καταφερα να διαβασω. Μου ηταν αρκετες οι φωτο.. Μπραβο σας.... Χριστιαννα Παπαγεωργιου

Γουφ είπε...

Σας ζητώ συγνώμη κα Παπαγεωργίου. Δεν υπήρχε σαδιστικό ελατήριο πιστέψτε με. Οι φωτό δεν μπήκαν για να κάνουν ευαίσθητους ανθρώπους να υποφέρουν αλλά για να ευαισθητοποιήσουν αυτούς που δεν γνωρίζουν ή που κλείνουν τα μάτια τους σ' αυτό που συμβαίνει.