Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2007

Καλή χρονιά.

Το 2007 μπαίνει αρκετά ελπιδοφόρο για τα δικαιώματα των ζώων για τρεις κυρίως λόγους:
1 Η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση περιέχει για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρόταση που αφορά τα δικαιώματα των ζώων. Η πρόταση που κατατέθηκε συγκεντρώνει διακομματική υποστήριξη και είναι πολύ πιθανό να καταφέρει να περάσει για ψήφιση στην επόμενη Βουλή που θα αναθεωρήσει και το Σύνταγμά μας.
2 Η υπόθεση με τα ζώα των τσίρκο δείχνει πως θα τελειώσει μέσα στο 2007.
3 Η δικτύωση των φιλοζωικών οργανώσεων και σωματείων και η συνεργασία μεταξύ τους μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο 2007. Αυτό θα δώσει δύναμη στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ζώων.
Είναι αλήθεια πως πολλοί από τις οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία και περίθαλψη των ζώων δεν μπορούν να κάνουν την υπέρβαση και να συνεργαστούν κάτω από ένα πνεύμα ανεκτικότητας προς τις διαφορετικές αντιλήψεις, στα σημεία τουλάχιστον όπου υπάρχει συμφωνία. Η σύγκρουση που διαρκεί χρόνια και που μέσα από τα στερεότυπα που έχουν δημιουργήσει οι μεν για τους δε, έχει καταλήξει σε απόλυτη καχυποψία και συμπαγή κακή γνώμη του ενός για τον άλλο. Αναφέρομαι στη σύγκρουση μεταξύ των οργανώσεων που στέλνουν αδέσποτα ζώα στο εξωτερικό και αυτές που πιστεύουν πως αυτό δεν πρέπει να γίνεται γιατί δεν ξέρουνε που καταλήγουν αυτά.
Τα δικαιώματα των ζώων όμως είναι κάτι που δεν έχει να κάνει τίποτα με αυτή τη σύγκρουση. Για να πάψει αυτή, θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα με τρόπο που να μην επιδέχεται αμφισβήτησης από κανέναν και αυτό θα πρέπει να γίνει με κοινές προσπάθειες να λυθεί το πρόβλημα στη χώρα μας, από τις αρμόδιες αρχές και με τη συμπαράσταση των φιλοζωικών ΜΚΟ. Έτσι ούτε θα μεταφέρεται το πρόβλημα το δικό μας σε ξένες χώρες και παράλληλα θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές.
Για να επιτευχθεί όμως αυτό χρειάζεται μια στοιχειώδη προσπάθεια ανοχής ή "αμνηστίας" των άλλων και συνεργασία σε μια συνολική διεκδίκηση. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί στα πλαίσια ενός διαλόγου που θα συμμετέχουν όλες οι πλευρές, θέτοντας το πλαίσιο της κοινής δράσης, στα πλαίσια μιας ημερίδας. Το μόνο που χρειάζεται για την επιτυχία ενός τέτοιου επιχειρήματος είναι η αίσθηση του κοινού σκοπού και η δέσμευση της αποφυγής προσωπικών επιθέσεων ή υπαινιγμών και ειρωνικών σχολείων.

2 σχόλια:

ΦΑΝΤΙ είπε...

H επιτυχία του 2) για τα τσίρκο είναι ουσιαστικά αλλά και συμβολικά πολύ σημαντική!

Δεν λέμε ΤΣΙΡΚΟ γίναμε για να δείξουμε πόσο εξευτελιστική είναι μια κατάσταση; Καιρός ήταν λοιπόν να σταματήσει το ... τσίρκο!!!

Για το άλλο τσίρκο, όπως το περιγράφεις μια και όπως φαίνεται έχεις γνώση "εκ των έσσω" δεν θα ανησυχούσα ούτε θα στενοχωριόμουν τόσο πολύ. Προσωπικά θα εστίαζα στην "Μεγάλη Εικόνα".

Δηλαδή όχι τόσο στην συλλογή και περίθαλψη των αδέσποτων, όσο στην επικοινωνία προς τα έξω των "και συνταγματικά πλέον" (bravo και πάλι) κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των ζώων.

Πρέπει οι συμπολίτες μας να ξεπεράσουν το αίσθημα της "ελευμοσύνης" και της "ιδιοκτησίας" των ζώων.

Η επόμενη φιλο-ζωϊκή "επανάσταση" θα ήταν η απελεθεύρωση ΟΛΩΝ των κατοικίδιων ζώων. Η προσφορά γης να την κατοικήσουν και να την ευχαριστηθούν όπως αυτά θέλουν και γνωρίζουν ...

ΤΙ ΛΕΣ;;;

Γουφ είπε...

φίλε Mirage
Η συμβίωση με τα ζώα από τη στιγμή που είναι αβλαβής γι’ αυτά (αλλά και για τον άνθρωπο γιατί όχι) δεν με ενοχλεί καθόλου. Απολαμβάνω που έχω στο σπίτι μου κάποιους τετράποδους φίλους και από ‘τι φαίνεται το απολαμβάνουν κι αυτοί. Τους φροντίζω και χαίρομαι γι’ αυτούς όπως θα χαιρόμουν για τα παιδιά μου. Καμιά φορά πρέπει να είμαστε ευγνώμονες ακριβώς γιατί μπορούμε να υπηρετούμε κάποιους.
Δυστυχώς στη φύση τα ζώα είναι εξαιρετικά ανασφαλή. Ο αγώνας για επιβίωση καθημερινός.
Ένα σημαντικό τμήμα της ανθρωπότητας έχει καταφέρει να ξεφύγει από αυτό τον αγώνα και να απολαμβάνει μια αίσθηση ασφάλειας.
Από την άλλη όμως mirage, ένα ζώο που υποφέρει σε συνθήκες απαράδεκτες, όπου είναι στην ουσία εγκαταλελειμμένο ή κακοποιείται, δε βρίσκω κανένα λόγο να βρίσκεται κοντά σε τέτοιους ανθρώπους.