Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2007

Η χάρη της ζωής



Κάτι που θαυμάζω ιδιαίτερα πάνω στα ζώα και κυρίως στις γάτες και τους σκύλους είναι το χουζούρεμά τους. Μπορούν να κοιμούνται με τις ώρες. Βρίσκουν το πιο θαλπωριάρικο κουλούριασμα και απολαμβάνουν τη ραστώνη τους. Ούτε ανία, ούτε άγχος, ούτε θλίψη.





Μερικά θέλουν και τα κουκλάκια τους! Όπως ο Σνούπυ της φωτογραφίας. Κοιτάζει από το παράθυρο το φως του πρωινού και προσπαθεί να προστατεύσει τα μάτια της κούκλας του για να μην ξυπνήσει.






Αυτός πάλι καλοκαίρι στην Αμοργό γουργούριζε το στίχο από ένα τραγούδι του Θεοδωράκη:
"δεν υπάρχει νερό μονάχα φως,
ο δρόμος χάνεται στο φως
κι ο ίσκιος της μάντρας είναι σίδερο"












Τα σύγχρονα ποντίκια δε φαίνεται να πολυσυγκινούν τη ζηλιάρα Ήρα. Χαμένη στις ονειροπολήσεις της μόλις που καταδέχτηκε ν' ανοίξει τα μάτια της για να δει τι θόρυβος ήταν αυτός που ακούστηκε.






Εδώ οι δυο φίλοι μας από τη Λέσβο ποζάρουν ανενόχλητοι για το μπλόγκ μας. Παρόλο που θελήσαμε να τους δώσουμε λίγο τυράκι ως αμοιβή για τη φωτογραφία ούτε που το συζητούσαν. Δεν το μύρισαν καν.
Πολύ φιλόξενο νησί!

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2007

Συνταγματική κατοχύρωση των δικαιωμάτων και της προστασίας των ζώων

Συγκεντρώνοντας 167 ψήφους, η πρόταση για την προσθήκη στο Σύνταγμα ειδικής παραγράφου που θα εγγυάται την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων πέρασε από τη Βουλή ως αναθεώρηση του άρθρου 5 με προσθήκη παραγράφου 7.
Η επιτυχία κρίνεται σημαντική δεδομένου ότι ήταν και η πρόταση που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους από όλες τις προτάσεις που τέθηκαν σε ψηφοφορία.
Πλέον στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή απαιτούνται τουλάχιστον 180 ψήφοι για να μπορέσει η πρόταση να ενσωματωθεί στο Ελληνικό Σύνταγμα.
Με δεδομένη την υποστήριξη πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (που δεν ψήφισαν λόγω απόφασης του κόμματός τους να απέχει από τις εργασίες και ψηφοφορίες αναθεώρησης του Συντάγματος) πιστεύουμε πως η πρόταση έχει πολλές πιθανότητες να περάσει.
Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν σ' αυτή την επιτυχία.

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2007

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2007



Το παρακάτω κείμενο είναι τα πρακτικά από την πρόσφατη συνάντηση που έγινε στη Γλυφάδα της πρωτοβουλίας:

ΑΝΟΙΧΤΗ ΟΜΑΔΑ-ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ



(Τα παρακάτω πρακτικά δεν κρατήθηκαν με ακρίβεια και προσπάθησαν να αποδώσουν με συντομία και πυκνότητα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Σημειώνουμε πως η συζήτηση είναι ελεύθερη και πως οτιδήποτε αναφέρει κάποιος δε σημαίνει ότι υιοθετείται και από τους υπόλοιπους. Η δεοντολογία όμως που επιβάλει μια ανοιχτή συζήτηση είναι η ελευθερία του λόγου και η μη λογοκρισία του)

Η ανοιχτή συζήτηση είχε ως αντικείμενο «Πειράματα σε ζώα: ο μύθος της ιατρικής αναγκαιότητας. Η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα. Η στάση, τα επιχειρήματα και οι δράσεις που πρέπει να κρατήσουν οι οργανώσεις που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ζώων» και ήταν σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησής μας κατά την οποία δεν είχε προλάβει να ολοκληρωθεί το θέμα μας.

Σχεδόν στο σύνολό της η συζήτηση κινήθηκε με προτάσεις γύρω από τις δράσεις που πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα και να υλοποιηθούν. Αυτές ήταν:

Οι εκδόσεις φυλλαδίων:

  1. Φυλλάδιο το οποίο θα περιέχει τις εταιρείες που παρασκευάζουν καλλυντικά και κάνουν πειράματα σε ζώα, καθώς και εταιρείες παρασκευής καλλυντικών που δεν κάνουν τέτοια πειράματα.

Το φυλλάδιο αυτό θα μπορούσε να μοιράζεται έξω από ειδικά καταστήματα που πουλάνε καλλυντικά είδη ή να μοιράζονται στο δρόμο σε γυναίκες.

Βοήθεια για το περιεχόμενό του και την αξιοπιστία του θα μπορούσαμε να βρούμε στο site της οργάνωσης Beauty without Cruelty: http://www.bwcindia.org/home.htm και την οργάνωση PETA.

  1. Ενημερωτικό φυλλάδιο για την ανάγκη ύπαρξης πειραμάτων σε ζώα και τους μύθους γύρω από αυτά. Χρήσιμο εργαλείο για τη σύνθεσή του αποτελεί το site της οργάνωσης International Association Against Painful Experiments on Animals (International Charter for Health and Humane Research): www..iaapea.com. Της οργάνωσης PETA www.peta.org και της ιταλικής οργάνωσης L.A.V.
  2. Φυλλάδιο γύρω από τα δικαιώματα των ζώων. Έχει ήδη γραφεί μάλιστα το βασικό κείμενο από την κα Όλγα Κήκου και τον Γ. Μ. και μοιράστηκε σε όσους ήταν παρόντες στη συζήτηση για σχόλια και παρατηρήσεις τα οποία θα γίνουν στην επόμενη συνάντηση.
  3. Ένα δεκαεξασέλιδο φυλλάδιο-μανιφέστο με περισσότερη ανάλυση και συγκροτημένες θέσεις γύρω από τα δικαιώματα των ζώων, το οποίο θα χρησιμοποιείται κυρίως για μοίρασμα σε συνέδρια και ημερίδες αλλά και ως μπροσούρα για τις φιλοζωικές οργανώσεις.
  4. Φυλλάδιο γύρω από τις γούνες. (Αν και το θέμα μας δεν αφορούσε αυτές)
  5. Φυλλάδιο γύρω από τους μύθους που κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία και αφορούν τα ζώα (πχ ότι κολλάμε ασθένειες αν χαϊδέψουμε ένα ζώο).
  6. Φυλλάδιο με τίτλο «Οι είκοσι μύθοι για τα πειράματα σε ζώα» για το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί υλικό από το βιβλίο του γιατρού κου Γιώργου Χαριτάκη: «Πειράματα στα ζώα; Όχι ευχαριστώ». Τα φυλλάδια αυτά με περιεχόμενο γύρω από τα πειραματόζωα θα μοιραστούν κυρίως σε φοιτητές έξω από τις ιατρικές σχολές της χώρας.

Αρκετές ιδέες για το περιεχόμενο των φυλλαδίων που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν θα αναφερθούν εδώ αλλά θα γίνουν ειδικό αντικείμενο διαλόγου της επόμενης συνάντησής μας. Μάλιστα συμφωνήσαμε να χωριστούμε σε ομάδες των δύο ή τριών το πολύ ατόμων που θα επεξεργαστούν το κάθε φυλλάδιο και θα το παρουσιάσουν ως πρόταση για σχόλια και παρατηρήσεις από τους υπόλοιπους. Αυτή η πρακτική μπορεί να υιοθετηθεί και για άλλα ζητήματα που αφορούν τα ζώα.

Ως επόμενες δράσεις συζητήθηκαν:

  1. η δημιουργία αφισών και πόστερ που θα μεταφέρουν με εικόνα το αντιπειραματικό μήνυμα. Αυτά τα πόστερ θα μπορούσαν να τυπωθούν και σε τσάντες ή μπλούζες.
  2. Η δημιουργία δύο DVD με περιεχόμενο για τα πειραματόζωα, τα οποία θα μπορούν να μοιράζονται δωρεάν. Το ένα είναι ένα θεατρικό με κούκλες σαν του Muppet Show και το δεύτερο αφορά τα σχετικά Video από οργανώσεις του εξωτερικού (που παραχώρησε η κα Χαριτάκη) που ασχολούνται με το θέμα, έχουν συλλεχθεί και ήδη αυτή τη στιγμή που γράφονται τα πρακτικά, έχουν μετατραπεί σε DVD και προχωράει ο υποτιτλισμός τους από μηχανήματα της ΜΚΟ Σόλων για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό που θα κάνει την αναπαραγωγή.
  3. Η μετάφραση και διάθεση ενός πολύ καλού περιοδικού για τα παιδιά που εκδίδει η οργάνωση L.A.V στην Ιταλία. http://www.infolav.org/home/index.htm
  4. Η συγγραφή ενός οδηγού για τις φιλοζωικές οργανώσεις: «Πώς αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των ζώων;» Ο Οδηγός αυτός θα προσπαθήσει να συνθέσει την καταγραμμένη εμπειρία επιτυχημένων δράσεων οργανώσεων του εξωτερικού, με την ελληνική κατάσταση και κοινωνική νοοτροπία, ώστε να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο επιβοηθητικό των φιλοζωικών οργανώσεων.
  5. Ακτιβιστικές δράσεις με διαμαρτυρίες και όχι μόνο που θα τραβήξουν την προσοχή του κόσμου γύρω από τα ζητήματα που αναφέραμε.

Τέλος συζητήσαμε το θέμα της χρηματοδότησης των δράσεων που προτάθηκαν και καταλήξαμε στη χρηματοδότηση κάποιων απ’ αυτών από κάποιο μέλος που συμμετείχε στη συζήτηση και κάποιων από χορηγίες που πρέπει να αναζητηθούν και που πρέπει να έχουν ως προϋπόθεση την ύπαρξη συγκεκριμένου και ολοκληρωμένου υλικού αλλά και προσχεδιασμένου πλαισίου δράσης με στόχους και χρονοδιαγράμματα που θα ελέγχονται έτσι ώστε:

1) να εξασφαλίζεται η επιτυχία στην υλοποίηση της δράσης

2) η μέγιστη απόδοση της χορηγικής επένδυσης

3) η εξασφάλιση της εμπιστοσύνης του χορηγού ότι τα χρήματά του θα αξιοποιηθούν όπως επιθυμεί χωρίς εντροπία δηλαδή με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα της χορηγικής επένδυσης που προαναφέραμε.



(οι φωτογραφίες είναι από το site της οργάνωσης IAAPEA)

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2007

Το τσίρκο

-«Και τώρα η Μάρθα το θεριό, η τίγρη της Βεγγάλης

Με τους μακρύς κυνόδοντες και τα γαμψά της νύχια

Και ποιος δεν τη φοβήθηκε, για πείτε μου αλήθεια;…

Ο Τζακ, ο θηριοδαμαστής

Που τώρα μπήκε στο κλουβί, της άνισης της πάλης

Να δείτε θάβγει νικητής»


Και το θεριό βρυχήθηκε, παγώνοντας το αίμα

Όλων αυτών των θεατών, που τόσο αγωνιούσαν

Κι από την αγωνία τους τα σπόρια τους μασούσαν

Ο Τζακ ο θηριοδαμαστής

Την τίγρη μισοκοίταξε με παγωμένο βλέμμα

Να δείτε θάβγει νικητής


Και το μαστίγιο σήκωσε χτυπώντας στον αέρα

Από τη Μάρθα ζήτησε το βάθρο της ν’ αφήσει

Και σ’ άλλο βάθρο να σταθεί, αφού πρώτα πηδήσει

Ο Τζακ ο θηριοδαμαστής

Ποτέ σ’ αυτόν ένα θεριό δε σήκωσε παντιέρα

Να δείτε θάβγει νικητής.


Το ζώο τον υπάκουσε, μ’ ένα μεγάλο άλμα

Πέρασε από πάνω του κόβοντας την ανάσα

Όλων αυτών των θεατών (τους κόπηκε κι η μάσα)

Ο Τζακ ο θηριοδαμαστής

Σε όλη του την καριέρα δεν είχε ούτ’ ένα ράμμα

Να δείτε θάβγει νικητής


Ο κόσμος χειροκρότησε, τι θέαμα αλήθεια

Η Μάρθα πίσω επέστρεψε στο μόνιμο κλουβί της

Και τη βαρούν συνέχεια να νιώσει στο πετσί της

Ο Τζακ ο θηριοδαμαστής

Ποτέ του δεν ανέχτηκε την πιο μικρή απείθεια

Σας το ‘πα θάβγει νικητής.

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2007

Καταναλωτές που αγαπάτε τα ζώα προσέχετε από που αγοράζετε.


Φαρμακευτικές και χημικές εταιρείες οι περισσότερες από τις οποίες είναι αρκετά επώνυμες, χρησιμοποιούν πειραματόζωα για την παρασκευή καλλυντικών. Μποϊκοτάροντας τα προϊόντα αυτών των εταιρειών μπορούμε να τις εξαναγκάσουμε να σταματήσουν αυτή την άθλια μέθοδο. Ας αγοράζουμε από τις εταιρείες που δε χρησιμοποιούν πειραματόζωα.

Ένα από τα πιο άθλια πειράματα για τη δοκιμή των καλλυντικών ουσιών είναι το περίφημο draize test. Σ' αυτό, για να διαπιστώσουν τη φιλικότητα του υπό παρασκευή καλλυντικού στο δέρμα, ρίχνουν σταγόνες του στα μάτια κουνελιών. Δεκάδες χιλιάδες απ' αυτά πεθαίνουν κάθε χρόνο υποφέροντας ή τυφλώνονται μόνιμα.




Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2007

Συγχαρητήρια στους βουλευτές κους Ματζαπετάκη Στ. και Σκουλά από το ΠΑΣΟΚ αλλά και τον κο Δραγασάκη από το Συνασπισμό για τις ερωτήσεις τους που αφορούν τους βασανισμούς των ζώων στα τσίρκο αλλά και γενικότερα.
Ελπίζουμε πως και άλλοι βουλευτές θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους ώστε να καταργηθεί αυτή η άθλια εκμετάλλευση των ζώων. Είναι γνωστό πως τα ζώα για να εκτελέσουν τα νούμερα που τους επιβάλουν οι θηριοδαμαστές τους βασανίζονται ανελέητα. Υπάρχουν και σχετικά βίντεο που όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει.
Ακολουθούν οι ερωτήσεις που έκαναν οι βουλευτές:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΔΗΜ. ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Θέμα: Βασανισμοί ζώων

Επειδή έχει, και δικαίως, δημιουργηθεί διεθνής εκστρατεία, κατά του βασανισμού και ταλαιπωρίας των ζώων, (πειράματα, χρησιμοποίησή τους από τσίρκο υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης κ.λ.π.),

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ

  1. Πώς αντιμετωπίζεται το θέμα αυτό στη Χώρα μας;
  2. Μήπως πρέπει ν΄απαγορευθεί η λειτουργία τσίρκων, τα οποία παρουσιάζουν έγκλειστα, ταλαιπωρημένα και ενίοτε βασανιζόμενα άγρια ζώα, προς ψυχαγωγία ανύποπτων θεατών και κυρίως παιδιών;

Ημερομηνία 30-1-07

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΤΖΑΠΕΤΑΚΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ







ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Κοινοβουλευτική Ομάδα

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τους Υπουργούς :

-Ανάπτυξης

-Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης

- Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο βουλευτής Β΄ Αθηνών, Δραγασάκης Ιωάννης κατέθεσε αναφορά με την οποία το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων διαμαρτύρεται για την παράνομη εγκατάσταση και λειτουργία του ιταλικού τσίρκο MUNDIAL σε έκταση της εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» στην παραλία του Μοσχάτου και ζητά το άμεσο κλείσιμό του καθώς και την υιοθέτηση της πρότασης για απαγόρευση γενικότερα των τσίρκο και της κακοποίησης των ζώων σ’ αυτά.

Αθήνα 31/1/2007

Ο καταθέτων βουλευτής

Ιωάννης Δραγασάκης