Δευτέρα 2 Ιουλίου 2007

Το κείμενο που ακολουθεί είναι της κας Καλογήρου Πέλας




Ο ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ

ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗ!

1. Οι φετινές παραλαβές που αφορούν στα άγρια ζώα και πουλιά .

Α) Κατά την κυνηγετική περίοδο φέτος παρουσιάστηκε και πάλι έξαρση. Ειδικά τον Νοέμβρη. Μέχρι τότε παραλάβαμε οχτώ (8) τραυματισμένα πουλιά κυρίως Γερακίνες και έναν Ψαραετό. Δύο από αυτά πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου. Μόνο τον Νοέμβρη παραλάβαμε δώδεκα (12) τραυματισμένα πουλιά εκ των οποίων μόνο ένα ανήκει στα θηρεύσιμα είδη. Πάλι κυρίως αρπακτικά πουλιά ανάμεσα σε αυτά έναν Στεπόκιρκο και ένα Τσιχλογέρακο Και από τον Δεκέμβρη ως και την λήξη της κυνηγετικής περιόδου παραλάβαμε άλλα επτά (7) πυροβολημένα πουλιά ανάμεσα τους έναν Λευκοτσικνιά, έναν Πετρίτη και ένα Ξεφτέρι.

Από τη μια η κυνηγετική περίοδος αρχίζει χρόνια τώρα πολύ πριν αρχίσουν οι μεταναστεύσεις των πουλιών αίτημα στο οποίο η βιομηχανία όπλων και φυσιγγιών έχει το πάνω χέρι.

Από την άλλη ας μας πουν τελικά που θα πάει αυτή η ιστορία των ανεκπαίδευτων κυνηγών; Αποδεικνύεται ότι οι οπλοφόροι είναι τελείως άσχετοι και συνεχίζουμε να απορούμε με τι κριτήριο τους χορηγείται η άδεια οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Αν όμως αυτό το έγκλημα κατά της άγριας ζωής γίνεται σκόπιμα το ζήτημα αλλάζει και εκεί θα πρέπει να περιστρέψουμε την συζήτηση γύρω από την υποκουλτούρα των εν δυνάμει εγκληματιών.

Β) Από τροχαία ατυχήματα παραλάβαμε δύο ενήλικες αλεπούδες ένα αρσενικό και μία θηλυκή εκ των οποίων η μία κατέληξε από κάταγμα στην σπονδυλική στήλη. Ένα μωρό αλεπουδάκι διασώθηκε ενώ η μητέρα είχε τραυματιστεί θανάσιμα. Άρα τι να απέγιναν τα αδερφάκια του;

Η καταγραφή των νεκρών, κυρίως θηλαστικών, στον δρόμο για την περιοχή μας (στα πλαίσια του Νομού Πρέβεζας) είναι τριψήφιος αριθμός.

Γ) Από τον Μάρτη άρχισαν οι αποψιλώσεις, τα ραντίσματα, τα ποντικοφάρμακα και μαζί άρχισαν και οι παραλαβές των δηλητηριασμένων ζώων. Μία Γερακίνα από τους φίλους στο Νεοχώρι, ένα Μπούφο από τον Βάλτο της Πάργας, δύο Πελαργοί από την Φιλλιπιάδα (νεκροί), μία Τυτώ (νεκρή).

Αυτά είναι τα χάλια της ανθρωποκεντρικής, έκπτωτης σε περιβαλλοντικές -και όχι μόνο- αξίες της ελληνικής κοινωνίας.

Δ) Τώρα διανύουμε την περίοδο των νηπίων. Αν και η σωματική διάπλαση στα περισσότερα από τα είδη της ορνιθοπανίδας ολοκληρώνεται μόλις δύο μήνες μετά την γέννησή τους. Κάποια άλλα είναι τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν το νεαρό της ηλικίας τους ανάλογα με το είδος. Έτσι παραλάβαμε ένα μωρό Πελαργού που ξανατοποθετήθηκε στην φωλίτσα του, τέσσερις (4) Γλάρους, έξι (6) Σταχτάρες και ένα Χουχουριστή.

Ε) Να προσθέσουμε εδώ και τα στοιχεία που αφορούν το Θαλάσσιο Περιβάλλον . Οχτώ (8) ΚΑΡΕΤΑ-ΚΑΡΕΤΑ. Εφτά(7) νεκρές από θανάσιμα τραύματα. Οι έξι από αυτές (6)τον μήνα Ιούνη η μία διασώθηκε και αυτό χάρη στην ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των κατοίκων στο Ψαθάκι*. Ένα Δελφίνι μπλεγμένο σε δίχτυα νεκρό από ασφυξία και άλλο ένα νεκρό δελφίνι είχε βρεθεί τον Σεπτέμβρη, με μόλοπες, θανάσιμα τραυματισμένο.

Με την πρώτη κιόλας ματιά τα πράγματα φαίνονται κρίσιμα και τα στοιχεία απογοητευτικά. Και είναι.

2. Η αιτία για κάθε επίπτωση στο περιβάλλον φυσικό, θαλάσσιο, είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα. Έννομη ή παράνομη.

Έτσι και στις τέσσερις των πέντε περιπτώσεων τραυματισμένων ζώων.

Όλα όμως είναι ζήτημα παιδείας.

Κανέναν δε συμφέρει να παράγει πολίτες πολιτισμένους και νοήμονες.

Η αυθαιρεσία και η παρανομία σε αυτή τη χώρα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και δυστυχώς πρωταθλητές σε αυτό το βρώμικο σπορ είναι οι εκάστοτε ηγέτες και έχοντες εξουσία οι οποίοι για τους περισσότερους αποτελούν πρότυπο.

«Οι εξουσιαζόμενοι μιμούνται τους εξουσιαστές τους».

Ας μην αρχίσουμε να αριθμούμε τις ποινικά και ηθικά κολάσιμες πράξεις γύρω μας…

Να δούμε όμως λιγάκι τι συμβαίνει σε τοπικό επίπεδο.

Η Πρέβεζά μας…

Οι άρχοντες της πόλης μας δεν θα τα κατάφερναν ακόμη κι αν προσπαθούσαν να μας πείσουν για την όποια περιβαλλοντική τους μέριμνα και ευαισθησία.

Αμβρακικός. Αργοπεθαίνει και δεν μπορείτε να πείσετε ότι νοιάζεστε για το χαρακτηρισμένο «ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ» όσες ημερίδες κι αν οργανώσετε.

Πρώτον εδώ και χρόνια γίνεται διακίνηση πετρελαιοειδών μέσα στον Αμβρακικό, κάποιες φορές φορτηγά πλοία με καύσιμα ξωκύλανε και σταθήκαμε όλοι μας πάρα πολύ τυχεροί. Στην τύχη θα εναποθέτουμε τις ελπίδες μας; Καμία προσπάθεια δε έγινε για την απόκτηση εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ατυχήματος (θαλάσσιας ρύπανσης). Εδώ και χρόνια ξεφορτώνεται μεταλλαγμένη σόγια στο λιμάνι της Πρέβεζας και καμία διαμαρτυρία από τους επίσημους τοπικούς φορείς δεν έγινε ούτε καν επιβάλατε το φορτίο αυτό να βρέχεται κατά την εκφόρτωσή του.

Με ιδιωτική πρωτοβουλία κάποτε έγινε η καταγγελία της αυθαιρεσίας που ετοίμαζε ο πρώην Νομάρχης κατά τις εργασίες της επέκτασης του λιμανιού κι ακόμη τα μπλοκς έχουν παραμείνει εστία μόλυνσης στο λιμάνι. Τώρα που απέναντι στο Άκτιο ένας ιδιώτης κατασκευάζει ένα έργο (ΜΑΡΙΝΑ) που και πάλι έχει επίπτωση το στένεμα του διαύλου, έχετε βρει την γελοία δικαιολογία ότι δεν είναι στην δικαιοδοσία σας να παρέμβαιτε αλλά στην δικαιοδοσία άλλου δήμου και άλλου νομού…

Καμία προσπάθεια και κανένα κίνητρο δεν δόθηκε στους αγρότες γύρω από τον Αμβρακικό ώστε να πάψουν να χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα! Ελλιπέστατοι οι έλεγχοι των χοιροστασίων και των λυμάτων τους. Των βιοτεχνιών και των λυμάτων τους. Ο Λούρος σκουπιδότοπος! Οι ιχθυοκαλλιέργειες υπάρχουν μέσα στον Αμβρακικό. Δεν είναι δυνατόν η Νομαρχία να χορηγεί παραπάνω άδειες από αυτές που αντέχει ο κόλπος για μικροπολιτικούς λόγους. Αυτό έχει συμβεί! Αλήθεια τα σκουπίδια (πλυντήρια, ηλεκτρικές κουζίνες, ψυγεία, μπάζα) στη χερσόνησο του Αμβρακικού τι απέγιναν;

Δεν λαμβάνετε ταυτόχρονα υπόψη σας ότι από την Αλιεία στην Πρέβεζα, την Άρτα και την Αμφιλοχία ζουν κάποιες χιλιάδες άνθρωποι. Τους αγνοείτε και τους εμπαίζετε κύριοι!

Παράλληλα είναι υπέρογκος ο αριθμός των ερασιτεχνικών αδειών αλιείας.

Κατά κανόνα στον κόσμο μας παιδεία και προβληματισμός δεν υπάρχει. Έχουμε τόσα κρούσματα δολοφονιών θαλάσσιων χελωνών. Κάποτε με αίτημα οικολογικών οργανώσεων έγινε μια προσπάθεια αποζημίωσης για τα σκισμένα δίχτυα κάτι που ήταν και πάλι ασύμφορο αφού οι αλιείς όλης της Ελλάδας έπρεπε να πάνε τα πειστήρια στην Αθήνα, να μπουν σε λίστα αναμονής κλπ.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι εχθρός των ψαράδων τα ανυπεράσπιστα ζώα που συνήθιζαν να ζουν κάτι εκατομμύρια χρόνια στο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά η έλλειψη μέριμνας από την πολιτεία.

Μαζί με όλα όσα προαναφέρονται παραπάνω, για παράδειγμα, που εναποθέτει κάποιος τα υγρά λύματά του όταν αλλάζει τα λάδια της μηχανής του σκάφους, της βάρκας του; Πόσα σκουπίδια πετάγονται μέσα στη θάλασσα και ποιες είναι οι κυρώσεις;

Η ανακύκλωση εξαγγέλθηκε πριν από έξι μήνες. Ωστόσο δεν έγινε ακόμη καμία προεργασία σε ότι αφορά την ενημέρωση του κόσμου. Οι διαδικασίες αυτές προϋποθέτουν καμπάνιες ενημέρωσης πόρτα – πόρτα, αλλά και συλλογικά διότι δεν είναι εφικτό δια μαγείας να πραγματωθούν.

Το δάσος του Μονολιθίου χρειάζεται αναδάσωση!!! Νοιάστηκε κανείς;

Όσο για τον ιστό της πόλης, ποιο άρα είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν οι τοπικοί άρχοντες για να είναι η Πρέβεζα μια βιώσιμη πόλη και όχι ένα αντίγραφο ασφυκτικής μεγαλούπολης με όλα τα αρνητικά χαρακτηριστικά ενός αστικού κέντρου. Ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός; Η πόλη πνίγεται στο τσιμέντο και μαίνεται η συνέχεια. Επιτρέποντας οι τοπικοί άρχοντες την εμπορευματοποίηση και την υποταγή των ελεύθερων χώρων. Επιτρέποντας την υποβάθμιση και καταστροφή του περιβάλλοντος από άκρη σε άκρη από το Βαθή μέχρι το Καλαμίτσι.

Παράλληλα όλη η Ελλάδα καίγεται με συνέπειες απόλυτα καταστροφικές και κανείς δεν έχει θιγεί τόσο ώστε να πάρει την ευθύνη. Το άρθρο 24 κάθε τόσο όμως το θίγετε οπλίζοντας το χέρι των οικοπεδοφάγων εμπρηστών.

Για να αποδείξετε την πολιτική σας ιδιότητα, περικόψτε τους μισθούς σας κύριοι υπουργοί, κύριοι βουλευτές. Κι εναποθέστε τα χρήματα αυτά στις δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος, στην Δασοπυρόσβεση, στα Νοσοκομεία, στα Σχολεία.

Θα είμαστε εδώ, αγκάθι στην υποταγή του νου και την έλλειψη γνώσης, κουλτούρας και ευαισθησίας που έχετε επιβάλει με κάθε ανήθικο μέσο.

Δε θα πάψουμε να καταγγέλλουμε τη χυδαιότητα και τα εγκλήματα κατά της ίδιας της ζωής επειδή εσείς έχετε βαλθεί να επιβάλετε τους ανήθικους νόμους της αγοράς, της υποταγής και της εμπορευματοποίησης.

Καλογήρου Πέλα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σας κυρία μου!!
Και καλωσορίσατε στην ομάδα των οργισμένων ΚΑΙ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΩΝ πολιτών αυτής, δυστυχώς, της Χώρας. Με τους υπεράριθμους ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ υπουργούς και υφυπουργούς, με την εξαρση της διαφθοράς στη ΟΛΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ, ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.

ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΑΥΤΟΙ(ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ) ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΞ'ΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΟΡΓΑΝΟΣΙΑΣ ΤΟΥΣ, ΤΟΛΜΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΓΕΛΟΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ΜΠΟΥΡΔΕΣ !!!!!! ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ!!! ΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΕΒΟΤΑΝ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ.

Δυστυχώς η Χώρα αυτή είναι χαμένη. Μην περιμένετε και μη διεκδικείτε τίποτα. Μη τη συγκρίνετε με άλλες χώρες. Είμαστε μοναδικοί. ONE OFF!!
ΤΕΤΟΙΟ ΜΟΝΤΕΛΛΟ ΟΥΤΕ ΣΕ ΤΕΤΑΡΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ!!!!