Δευτέρα 19 Μαρτίου 2007

ΑΝΟΙΧΤΗ ΟΜΑΔΑ-ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

(Τα παρακάτω πρακτικά δεν κρατήθηκαν με ακρίβεια και προσπάθησαν να αποδώσουν με συντομία και πυκνότητα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Σημειώνουμε πως η συζήτηση είναι ελεύθερη και πως οτιδήποτε αναφέρει κάποιος δε σημαίνει ότι υιοθετείται και από τους υπόλοιπους. Η δεοντολογία όμως που επιβάλει μια ανοιχτή συζήτηση είναι η ελευθερία του λόγου και η μη λογοκρισία του. Τα ονόματα των συμμετεχόντων προβάλλονται με τα μικρά συνήθως. Ο λόγος είναι καθαρά η εστίαση στην ομαδική εργασία και όχι η προσωπική προβολή. Η συζήτηση είναι σε όλους ανοιχτή και μπορεί όποιος θέλει να συμμετέχει και να γνωρίσει από κοντά τους υπόλοιπους.)

Η ανοιχτή συζήτηση είχε ως αντικείμενο «1) Συζήτηση επί των περιεχομένων των διαφημιστικών φυλλαδίων που έχουν αποφασιστεί από την προηγούμενη συνάντηση ότι θα υλοποιηθούν καθώς και τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσής τους. 2) Συζήτηση επί του προγράμματος-πλάνου στόχων και δράσεων για το 2007 (πρόσθεση ή αφαίρεση στόχων) και επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν να τα υλοποιήσουν. 3) Συζήτηση και προτάσεις γύρω από το ζήτημα της γούνας. 4) Το αποτέλεσμα της διαμαρτυρίας για το τσίρκο Μουντιάλ στη Λαμία»

Α) Παρουσιάστηκε η εργασία για τη σύνταξη των διαφημιστικών φυλλαδίων από τις ομάδες των προσώπων που είχαν αναλάβει η κάθε μία ξεχωριστά και από ένα φυλλάδιο.

Πρώτη η ομάδα της Ρίτας και της Μανίνας παρουσίασε την εργασία της γύρω από το φυλλάδιο για τις γούνες. Προτείνουν την έκδοση ενός οκτασέλιδου μικρού φυλλαδίου το οποίο θα είναι ουσιαστικά μία σελίδα Α4 διπλωμένη στα τέσσερα (τετράπτυχο). Η ομάδα σχεδόν ολοκλήρωσε την προσπάθειά της. Στη συνάντηση μετά την παρουσίαση ζήτησε τη γνώμη των υπολοίπων για συμβουλές ή κριτικές, πράγμα που έγινε. Οπότε αυτό που μένει είναι η καταστάλαξη στο τελικό κείμενο και τις φωτογραφίες καθώς και η έκδοσή του.

Η δεύτερη ομάδα της Όλγας και του Γιώργου που δούλεψε πάνω στο θέμα των δικαιωμάτων των ζώων, εργάστηκε στη σύνθεση του φυλλαδίου υπό τύπου ερωτοαπαντήσεων. Στο φυλλάδιο αυτό προσπαθούν να καταγραφούν και ν’ απαντηθούν οι συνήθεις ερωτήσεις που κάνει ο πολύς κόσμος γύρω από τα ζώα αλλά και τη δράση των οργανώσεων που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ζώων. Παράλληλα μέσα από τις απαντήσεις προβάλλεται ένα μεγάλο φάσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που καταπατούν αυτά τα δικαιώματα.

Και αυτό το φυλλάδιο θα είναι οκτασέλιδο . Ο στόχος του θα είναι, όχι να μοιραστεί στον πολύ κόσμο αλλά κυρίως σε ανθρώπους που έχουν ευαισθησίες αλλά και σε οργανώσεις που ασχολούνται με τα ζώα, παίζοντας ένα εκπαιδευτικό ρόλο γύρω από τα επιχειρήματα που μπορούν να αναπτυχθούν σε παρόμοιες ερωτήσεις.

Η ομάδα αυτή έχει ολοκληρώσει τα κείμενα αλλά μένει να ολοκληρώσει το φωτογραφικό υλικό και κάποια στατιστικά στοιχεία. Τα κείμενα μοιράστηκαν στους παρευρισκομένους για σχολιασμό στην επόμενη συνάντηση.

Η ομάδα της Ρίτας και της Αλεξάνδρας δεν μπόρεσε να εργαστεί τόσο συντονισμένα λόγω υπερβολικού εργασιακού φόρτου του ενός μέλους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην προχωρήσει αρκετά το φυλλάδιο αυτό.

Το φυλλάδιο που είχε αναλάβει η Μαριζόζα και η Νίκη δεν παρουσιάστηκε λόγω απουσίας και των δύο. Για τη σύνταξη του φυλλαδίου αυτού εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν και η Όλγα, η Ρίτα και ο Γιώργος. Τελικά οι δύο πρώτες θα συνεργασθούν στενά και ο Γιώργος θα έχει μικρότερη συμμετοχή.

Στη συζήτηση τέθηκε και η πρόταση να φτιαχτεί ένα φυλλάδιο και για το κυνήγι. Ενδιαφέρον εκδήλωσαν η Ρόζα και ο Κώστας οι οποίοι και ανέλαβαν, μαζί με το Γιώργο σε δεύτερο ρόλο, να συνεργαστούν για να το υλοποιήσουν.

Επειδή το φυλλάδιο αυτό δεν ήταν στους αρχικούς στόχους η έκδοσή του απαιτεί την ανεύρεση χορηγού.

Στο ζήτημα των ζώων εκτροφής η Ευγενία ανέφερε ότι η οργάνωσή της ήδη βρίσκεται στην φάση υλοποίησης ενός φυλλαδίου που αφορά κυρίως τα κοτόπουλα και τα αυγά.

Β) Για το ζήτημα του πλάνου δεν έγινε συζήτηση επί των χρονοδιαγραμμάτων και των υπευθύνων υλοποίησης, και ο Γιώργος ανέλαβε να συντάξει μία εισήγηση και να τη φέρει στην επόμενη συνάντηση.

Γ) Για το θέμα της γούνας εκφράστηκε η αγωνία των περισσοτέρων για την ανάπτυξη της αγοράς της που οφείλεται σε πολλούς λόγους. Οι κυριότεροι (και σύμφωνα με την ιστοσελίδα των ίδιων των γουνοπαραγωγών, δηλαδή το Ελληνικό Κέντρο Γούνας) είναι:

1 η οικονομική ανάπτυξη και ο πλούτος των δυτικών κοινωνιών,

2 η νέες αγορές της ανατολής και κυρίως των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης

3 η ύφεση των κινημάτων διαμαρτυρίας για τα δικαιώματα των ζώων !!!!! (Αυτό για να βλέπουμε και την ευθύνη όλων μας απέναντι στην ανάγκη και πόσο σημαντικό είναι να μπορέσουμε να συνεργασθούμε και να δικτυωθούμε).

4 η υιοθέτηση της γούνας από τους οίκους μόδας κλπ.

Μία γούνα για να φτιαχτεί ως γνωστόν χρειάζεται πολλές δεκάδες ζώα τα οποία μεγαλώνουν κάτω από άθλιες συνθήκες και επειδή δεν υπάρχει νόμος που να αναφέρεται στον τρόπο σφαγής τους, πολύ συχνά γδέρνονται ζωντανά έχοντας ακόμη τις αισθήσεις τους.

Η γούνα όπως και το δέρμα στηρίζεται κυριολεκτικά στην κατανάλωση. Μία κατανάλωση με συμπόνια είναι απαραίτητη αλλά για να συμβεί κάτι τέτοιο απαιτείται μεγάλη προσπάθεια από όλους.

Στην Ελλάδα περίπου 2.000.000 δέρματα ζώων εισάγονται κάθε χρόνο και 30.000 προέρχονται από τα 7 εκτροφεία γουνοφόρων ζώων που υπάρχουν. Τώρα σχεδιάζεται η δημιουργία άλλων 5 τέτοιων εκτροφείων στην περιοχή της Καστοριάς. Σε απογευματινή εφημερίδα γράφτηκε πως τα νέα εκτροφεία θα είναι 500, αλλά θεωρούμε ότι μάλλον έχει γίνει κάποιο λάθος.

Η δημιουργία αυτών των εκτροφείων και εργοστασίου παραγωγής ειδικής τροφής για τέτοια ζώα θα γίνει και με συμμετοχή του δημοσίου το οποίο και θα επιδοτήσει με 424.000.000 δρχ το έργο. Εν ολίγοις θα πληρώσουμε όλοι μας μέσα από τους φόρους μας για να γίνει ένα τέτοιο έργο, όπου θα εκτρέφονται ζώα για τη γούνα τους!!!!!!! Δεν έχει σημασία αν αγαπάτε τα ζώα ή απεχθάνεστε αυτή την πρακτική!!!

Η εξαγωγή γούνας έχει αρκετά μεγάλο τζίρο περίπου 300.000.0000 Ευρώ ο οποίος κατά 98% είναι εξαγωγικός. Κάτι παραπάνω από το 6% του συναλλάγματος που εισέρχεται στη χώρα μας προέρχεται από το εμπόριο γούνας.

Η χώρα μας παράγει το 30% του παγκόσμιου προϊόντος γούνας!!!

Επιτέλους μπορούμε να είμαστε περήφανοι για κάτι!!!

Όταν όλα πλέον αντλούν την αξία τους από το χρήμα και το χρήμα γίνεται η κολυμβήθρα του Σιλωάμ, όπου όλα εξαγνίζονται, ακόμα και η πιο βάρβαρη πρακτική για τις ανάγκες επίδειξης κάποιων νεόπλουτων, τότε ο κόσμος αυτός έχει χάσει το νόημα της ύπαρξής του. Τότε το τέρας του παραλογισμού και του αμοραλισμού θα γιγαντωθεί και κάποια στιγμή θα καταπιεί και τον ίδιο.

Όταν αντλούν όλα πλέον την αξία τους από το χρήμα και το χρήμα γίνεται η κολυμβήθρα του Σιλωάμ, τότε κάποια στιγμή μπορεί να έρθει και η δική μας σειρά ή των δικαιωμάτων μας όπου θα αναμετρηθούν με τη δυνατότητα κέρδους για κάποιους ισχυρότερους.

Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι ο αγώνας για τα δικαιώματα των ζώων περνάει μέσα από τον αγώνα για μια συνείδηση αποσπασμένη από το κέρδος καθεαυτό και εστιασμένη στην ποιότητα και το δίκαιο.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρούμε την αναφορά της Όλγας για τα δέρματα. Είναι εσφαλμένη η αντίληψη πως τα δέρματα προέρχονται από τα ζώα εκτροφής, που σφάζονται δηλαδή για τη διατροφή των ανθρώπων. Ειδικά ζώα εκτρέφονται και σφάζονται για το δέρμα τους.

Αυτός συνεπώς που σέβεται τα δικαιώματα των ζώων είναι πρωτίστως ένας καταναλωτής που απέχει από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων και παραγώγων τους.

Τόσο ο Κώστας όσο και η Βίκυ, δύο νέα παιδιά, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένα στο ζήτημα των δικαιωμάτων των ζώων αναφέρθηκαν στην επιλογή υποκατάστατων δερμάτινων ειδών (παπούτσια, ζώνες, τσάντες κλπ) υψηλής ποιότητας μη ζωικής προέλευσης που μπορεί να παραγγείλει κάποιος μέσω του Internet, ώστε να μη συμβάλει έμμεσα στην σφαγή των ζώων για το δέρμα τους.

Μία δράση που θα μπορούσε να αναληφθεί θα ήταν οι επιστολές σε οίκους μόδας που να τους ζητάμε να μην προβάλουν τη γούνα ως ένδυμα.

Συζητήθηκε και η ανάγκη να υπάρξει μια πρόταση για ανάπτυξη της περιοχής της Καστοριάς χωρίς να περιλαμβάνει τη γούνα. Στα πλαίσια αυτά ειπώθηκαν γενικές θέσεις για οργάνωση της περιοχής με πράσινο προσανατολισμό στην ανάπτυξή της, όπως ο οικοτουρισμός, η ανάδειξη της πολιτισμικής και αρχιτεκτονικής ταυτότητας της περιοχής, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κλπ.

Δ) Για το θέμα του τσίρκο Μουντιάλ που εγκαταστάθηκε προσωρινά στην πόλη της Λαμίας τα νέα ήταν ευχάριστα. Οι δράσεις από τις εκεί φιλοζωικές οργανώσεις και τα FAX διαμαρτυρίας επηρέασαν σημαντικά τις αρμόδιες τοπικές αρχές οι οποίες επέβαλλαν πρόστιμα 1.000 Ευρώ στο τσίρκο, για κάθε μέρα εγκατάστασής του στην πόλη. Επίσης μετά από διαδικασία αυτοφώρου δύο υπευθύνων του τσίρκο, τους επεβλήθη ποινή φυλάκισης 2 μηνών.

Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε μέλος του Φιλοζωικού Ομίλου Λαμίας, αστυνόμος της Λαμίας δήλωσε πως τον έχουν τρελάνει στα FAX από όλη τη χώρα.

Ελπίζουμε πως παρόμοιας αντιμετώπισης θα τύχει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Νομίζουμε ότι πλέον ήρθε ο καιρός να ζητήσουμε την πλήρη κατάργηση των τσίρκο με ζώα στην Ελλάδα.

Ε) Τέλος ο Κώστας μας μοίρασε ένα ντοκιμαντέρ σε DVD με τίτλο “Earthlings”. Το ντοκιμαντέρ δεν κάνει τίποτε άλλο από το να παρουσιάζει καθημερινές εικόνες από την άγρια συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στα ζώα.

Αποτελεί μια γροθιά στο στομάχι και μνημείο ντροπής όλου του ανθρώπινου πολιτισμού και της ανθρωπότητας εν γένει. Δείχνει πόσο άγρια τελικά μπορεί να γίνει η επιθυμία και η αναζήτηση του κέρδους αλλά και η άγνοια ή η ηθελημένη άγνοια που θεωρεί τα ζώα ως όντα που δεν υποφέρουν. Δείχνει πόσο άγριο μπορεί να γίνει το οικονομικό μας σύστημα μέσα από το κυνήγι του χρήματος.

Πάνω από όλα όμως η ταινία αναδεικνύει το πόσο λίγοι είμαστε μπροστά στο μέγεθος της ανάγκης και πόσο δεν έχουμε το δικαίωμα να προβάλουμε την οποιαδήποτε διαφωνία έναντι της δυνατότητας συνεργασίας μας.

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας για να του αποστείλουμε δωρεάν ένα αντίτυπο του DVD.

1 σχόλιο:

arspoetica είπε...

Καλημερα,θα ηθελα να μαθω πως και που μπορω να βρω το ντοκιμαντέρ Earthlings.Το e-mail μου είναι arspoetica@in.gr.Σας ευχαριστώ.