Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2006

Συνταγματική Αναθεώρηση

Στα πλαίσια της συζήτησης για τη Συνταγματική αναθεώρηση με πρωτοβουλία της ΜΚΟ Σόλων για τη Σύνθεση και το Οικολογικό Πολιτισμό, που υιοθετήθηκε από το ΠΑΝελλήνιο Δίκτυο ΟΙΚολογικών Οργανώσεων, προτάθηκε το παρακάτω κείμενο:
«Αναγνωρίζεται το δικαίωμα των ζώων στη ζωή με την αναγνώριση της αξίας της ζωής στο άτομο και το είδος της βιοποικιλότητας, στο πλαίσιο του βιώσιμου και ισόρροπου φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Τα ζώα δεν είναι πράγματα είναι όντα που συναισθάνονται και υποφέρουν.»
Την πρόταση συνυπογράφουν 112 δίκτυα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Οργανώσεις, σωματεία, Ιδρύματα,κλπ μετξύ των οποίων μερικά από τα μεγαλύτερα της χώρας (πχ UNISEF Ελλάδος, το ΙΣΤΑΜΕ, το Δίκτυο Κατανωλωτών κλπ)
Η προσπάθεια που καταβλήθηκε όχι μόνο από την ΜΚΟ Σόλων αλλά και από άλλα άτομα δείχνει πως θα έχει θετικό αποτέλεσμα. Αν καταφέρουμε να περάσει στο Σύνταγμα η φιλοζωική αυτή αναφορά η Ελλάδα θα βρεθεί μαζί με ελάχιστες άλλες χώρες σ' εκείνες που αναγνωρίζουν και συνταγματικά πλέον τα δικαιώματα των ζώων.
Η πρόταση έχει ήδη σταλεί σε όλους τους βουλευτές και η ανταπόκριση αρκετών απ' αυτούς είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική.
Είναι αξιοσημείωτο το ενδιαφέρον πάρα πολλών φιλοζωικών οργανώσεων του εξωτερικού οι οποίες έχουν βομβαρδίσει με συγχαρητήρια γράμματα κάποιους βουλευτές.

Το πλήρες κείμενο που στάλθηκε στους βουλευτές ακολουθεί παρακάτω. Απουσιάζουν μόνο τα ονόματα των οργανώσεων που το συνυπογράφουν και τα τηλέφωνα επικοινωνίας.



Κύριε βουλευτή
Η ανθρωπογενής δραστηριότητα έχει ήδη εξαφανίσει έναν τεράστιο αριθμό ειδών και αναμένεται πως ο αριθμός αυτός θα πολλαπλασιασθεί ως το 2050.
Αντιλαμβανόμενοι το ρόλο που παίζει η βιοποικιλότητα στην ισορροπία και υγεία του οικοσυστήματος και της αλυσίδας της ζωής που φθάνει ως τον άνθρωπο καθώς και το ρόλο της στη ρύθμιση του κλίματος.
Αντιλαμβανόμενοι την σημαντική ιστορική μας ευθύνη μπροστά στην πρωτοφανή οικολογική καταστροφή που όλοι πλέον αναγνωρίζουν.
Θεωρώντας πως ο ανθρωποκεντρισμός μας στη διαχείριση των ζητημάτων, των δράσεων και των αποφάσεών μας είχε και έχει καταστροφικό αποτέλεσμα όχι μόνο στη φύση αλλά και τελικά στην ίδια την ανθρωπότητα που είναι μέρος της.
Πιστεύουμε πως η ορθολογικότερη από κάθε άποψη στάση του ανθρώπου βρίσκεται στην αναγνώριση της αξίας της ζωής και της μη κακοποίησής της τόσο ως άτομο όσο και ως είδος και ότι αυτό είναι ανάγκη πλέον να αναδειχθεί ως συνταγματική αρχή.
Πάνω από εκατό δίκτυα και μη κυβερνητικές οργανώσεις απ’ όλη τη χώρα που δραστηριοποιούνται σ’ όλο σχεδόν το κοινωνικό φάσμα, συνυπογράφουμε το κείμενο που ακολουθεί και προσδοκούμε στη δική σας ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση ώστε να αποτελέσει αντικείμενο για την επικείμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος.





Η Ελλάδα ως μια χώρα που δε διακατέχεται από συμφέροντα αντίθετα στη βιοηθική και την οικοηθική μπορεί και πρέπει να πρωτοπορήσει στην κατεύθυνση της συνταγματικής αναθεώρησης για την κατοχύρωση των αξιών της ζωής στη φύση και τη βιοποικιλότητα.
Πιστεύουμε πως πρέπει να ξεπεράσουμε το δικαίωμα στα όρια του είδους και να φτάσουμε στο δικαίωμα σε κάθε άτομο της ζωής για να ενισχύσουμε τη βιοηθική στάση και να ανακτήσουμε ένα επαρκές σώμα αξιών και αρχών για το μέλλον.
Έτσι λοιπόν προτείνουμε την ιδιαίτερη αναφορά του Συντάγματος: «Αναγνωρίζεται το δικαίωμα των ζώων στη ζωή με την αναγνώριση της αξίας της ζωής στο άτομο και το είδος της βιοποικιλότητας, στο πλαίσιο του βιώσιμου και ισόρροπου φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Τα ζώα δεν είναι πράγματα είναι όντα που συναισθάνονται και υποφέρουν.»

* Σημειώνουμε τις δύο αναφορές σε Συντάγματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρώτη βρίσκεται στο γερμανικό Σύνταγμα (άρθρο 20) και την παραθέτουμε στην αγγλική της μετάφραση: “The state takes responsibility for protecting the natural resources for life and animals in the interest of future generations”.
Η δεύτερη βρίσκεται στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα που προτάθηκε στο Part III – 121: “In formulating and implementing the Union’s agriculture, fisheries, transport, internal market, research and technological development and space policies, the Union and the Member States shall pay full regard to the welfare requirements of animals, as sentient beings, while respecting the legislative of administrative provisions and customs of Member States relating in particular to religious rites, cultural traditions and regional heritage.”

2 σχόλια:

ΦΑΝΤΙ είπε...

Καταπληκτικό! Να περάσει διάταξη στο Ελληνικό Σύνταγμα με οικολογική διάσταση ... θα είναι μοναδικό.

Εύχομαι κάθε επιτυχία. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και την προσπάθεια!!!

Γουφ είπε...

αγαπητέ mirage
έχω πάρει τις ευχές σου. Προσπάθησα να σου απαντήσω στο δικό σου blog αλλά μάλλον υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Σου εύχομαι καλή δύναμη, καλή χρονιά και ευτυχία στη ζωή σου. Διαβάζω πάντα τις δημοσιεύσεις σου τόσο στο blog σου όσο και στο filosofia.gr
Η φιλοσοφία δεν αργεί να γίνει σοφιστεία, δε συμφωνείς; Αρκεί να παραμένεις στους διαλόγους και τις αφαιρετικές ή αναλυτικές περιπλανήσεις χωρίς όμως ίχνος βιωματικότητας ή αγωνίας.