Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2006

Μια πραγματική ιστορία

Ήμουν εξαντλημένος τελείως.
Τα πόδια μου έτρεμαν.
Ψηνόμουν στον πυρετό.
Διψούσα και πεινούσα αφόρητα.
Μπροστά μου ένας δρόμος
με τα αυτοκίνητα να περνούν σαν σφαίρες.
Δεν είχα τη δύναμη να περάσω απέναντι.
Ήμουν εξαιρετικά φοβισμένος.
Κατέρρευσα εκεί
μέσα στις λάσπες
μισό μέτρο από το δρόμο.
Κάθε αυτοκίνητο που πέρναγε με ταρακουνούσε ολόκληρο.
Βρισκόμουν σε απόγνωση,
κανείς δε σταμάταγε
κανείς δεν ενδιαφέρθηκε.
Η φαγούρα από τα παράσιτα που είχε γεμίσει το σώμα μου ήταν φοβερή
αλλά δεν είχα πλέον τη δύναμη ούτε να ξυστώ.
Η απελπισία ήταν τόση που τίποτα πια δεν με φόβιζε.
Βουτηγμένος στη λάσπη...
Μια λάσπη χωρίς νερό για να ξεδιψάσω.
Δεν ξέρω πόσες μέρες πέρασαν.
Το σώμα μου είχε αφυδατωθεί τελείως
και σκουλήκια το κατέτρωγαν.
Δεν μπορούσα να πω ούτε ένα "γιατί Θεέ μου;"
Δε γνώριζα αν υπάρχει Θεός.
Δεν είχα καν όνομα.
Κανένας ποτέ δε με αγάπησε για να μου δώσει ένα.

Σβιιιιιιιιινννν! Σβιιιιιιιιιιννν!
Τα αυτοκίνητα περνούσαν αστραπιαία από μπροστά μου
και με ταρακουνούσαν ολόκληρο.
Δε φοβόμουν πλέον. Πέθαινα απελπισμένος.
Μπορεί κάποιος να σταμάτησε
δε θυμάμαι καλά. Σαν μέσα σε όνειρο άκουσα
"-πω πω πώς είναι έτσι;!
-Τι θα τον κάνουμε;
-δεν μπορούμε να τον βάλουμε στο αυτοκίνητο σ' αυτά τα χάλια,
είναι γεμάτος παράσιτα και μέσα στη διάρροια."

Πλέον δε βλέπω καλά.
Ένας άνθρωπος όρθιος μπροστά μου.
αναφωνεί: "Θεέ μου! Θεέ μου...!"
Προσπαθεί να μου δώσει λίγο νερό από ένα πλαστικό μπουκάλι.
Δεν μπορώ πια να πιω
οι δυνάμεις μου με έχουν εγκαταλείψει τελείως.
Με σηκώνει και με βάζει στο αυτοκίνητό του.
Μου χαϊδεύει το κεφάλι...
Λέει συνέχεια "Θεέ μου... Θεέ μου"

.....Με ακουμπάνε πάνω στον πάγκο του γιατρού
"-Πεθαίνει" λέει ο γιατρός "που τον βρήκατε;"
"-Κοντά στη Μακρακώμη. Μισό μέτρο από τον επαρχιακό δρόμο"
"-Δεν έχει καμιά ελπίδα. Πρέπει να του κάνουμε ευθανασία"

Μου κάνουν μια ένεση.
Αρχίζω και ζαλίζομαι.
Νιώθω ένα τρυφερό χάδι στο κεφάλι μου και μια συγκινημένη φωνή:
"Καληνύχτα Ιώβ"
Θέλω να κουνήσω την ουρά μου από την ευχαρίστηση.

Έχω επιτέλους όνομα!!! έχω όνομα......έχω.....

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2006

Ανοιχτή συζήτηση για τα αδέσποτα

Επειδή η αδιαφορία της πολιτείας δεν πάει άλλο και επειδή κάτι πρέπει επιτέλους να γίνει για τα αδέσποτα ζώα, κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δημοσιεύουμε πρόσκληση για ανοιχτή συζήτηση με θέμα τα αδέσποτα.
Η συζήτηση είναι άτυπη και ανοιχτή σε όλους όσους θέλουν να συμμετέχουν


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Την Τετάρτη 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006 και ώρα 18:30, η καθιερωμένη πλέον δεκαπενθήμερη ανοιχτή (σε όλους) συνάντηση, θα γίνει στην Παναγούλη 32 Γλυφάδα στην οικία της κας Κήκου Όλγας.

Θέμα της συζήτησης και σ’ αυτή τη συνάντηση θα είναι: «Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, τρόποι αντιμετώπισης του ζητήματος».

Η συζήτηση είναι ανοιχτή για όποιον θέλει να συμμετέχει.

Αυτονόητη προϋπόθεση είναι ότι θα σεβασθούμε τη διαδικασία (κυρίως όσον αφορά το χρόνο ομιλίας) την προκαθορισμένη θεματολογία (ώστε να μην πλατειάζει η συζήτηση και ξεφύγει από τον αρχικό της στόχο) αλλά και το συνομιλητή μας.

Όσοι αδυνατούν να παρευρίσκονται για οποιοδήποτε λόγο αλλά θα ήθελαν να συμμετέχουν, μπορούν είτε με FAX στο 2108251948 και 2108239000 είτε με email στο gmavrouleas@solon.org.gr να στείλουν κάποια εισήγηση, η οποία θα διαβαστεί στη συνάντηση ή και ακόμη προφορικά στα παραπάνω τηλέφωνα αλλά με τη διακινδύνευση για τους τελευταίους, να μη μεταφερθούν τα λεγόμενά τους όπως ακριβώς θα επιθυμούσαν.

Με εκτίμηση

Άτυπη-ανοιχτή ομάδα εργασίας φιλόζωων και

εκπροσώπων φιλοζωικών σωματείων

* ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ*


Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2006

Συνταγματική Αναθεώρηση

Στα πλαίσια της συζήτησης για τη Συνταγματική αναθεώρηση με πρωτοβουλία της ΜΚΟ Σόλων για τη Σύνθεση και το Οικολογικό Πολιτισμό, που υιοθετήθηκε από το ΠΑΝελλήνιο Δίκτυο ΟΙΚολογικών Οργανώσεων, προτάθηκε το παρακάτω κείμενο:
«Αναγνωρίζεται το δικαίωμα των ζώων στη ζωή με την αναγνώριση της αξίας της ζωής στο άτομο και το είδος της βιοποικιλότητας, στο πλαίσιο του βιώσιμου και ισόρροπου φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Τα ζώα δεν είναι πράγματα είναι όντα που συναισθάνονται και υποφέρουν.»
Την πρόταση συνυπογράφουν 112 δίκτυα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Οργανώσεις, σωματεία, Ιδρύματα,κλπ μετξύ των οποίων μερικά από τα μεγαλύτερα της χώρας (πχ UNISEF Ελλάδος, το ΙΣΤΑΜΕ, το Δίκτυο Κατανωλωτών κλπ)
Η προσπάθεια που καταβλήθηκε όχι μόνο από την ΜΚΟ Σόλων αλλά και από άλλα άτομα δείχνει πως θα έχει θετικό αποτέλεσμα. Αν καταφέρουμε να περάσει στο Σύνταγμα η φιλοζωική αυτή αναφορά η Ελλάδα θα βρεθεί μαζί με ελάχιστες άλλες χώρες σ' εκείνες που αναγνωρίζουν και συνταγματικά πλέον τα δικαιώματα των ζώων.
Η πρόταση έχει ήδη σταλεί σε όλους τους βουλευτές και η ανταπόκριση αρκετών απ' αυτούς είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική.
Είναι αξιοσημείωτο το ενδιαφέρον πάρα πολλών φιλοζωικών οργανώσεων του εξωτερικού οι οποίες έχουν βομβαρδίσει με συγχαρητήρια γράμματα κάποιους βουλευτές.

Το πλήρες κείμενο που στάλθηκε στους βουλευτές ακολουθεί παρακάτω. Απουσιάζουν μόνο τα ονόματα των οργανώσεων που το συνυπογράφουν και τα τηλέφωνα επικοινωνίας.



Κύριε βουλευτή
Η ανθρωπογενής δραστηριότητα έχει ήδη εξαφανίσει έναν τεράστιο αριθμό ειδών και αναμένεται πως ο αριθμός αυτός θα πολλαπλασιασθεί ως το 2050.
Αντιλαμβανόμενοι το ρόλο που παίζει η βιοποικιλότητα στην ισορροπία και υγεία του οικοσυστήματος και της αλυσίδας της ζωής που φθάνει ως τον άνθρωπο καθώς και το ρόλο της στη ρύθμιση του κλίματος.
Αντιλαμβανόμενοι την σημαντική ιστορική μας ευθύνη μπροστά στην πρωτοφανή οικολογική καταστροφή που όλοι πλέον αναγνωρίζουν.
Θεωρώντας πως ο ανθρωποκεντρισμός μας στη διαχείριση των ζητημάτων, των δράσεων και των αποφάσεών μας είχε και έχει καταστροφικό αποτέλεσμα όχι μόνο στη φύση αλλά και τελικά στην ίδια την ανθρωπότητα που είναι μέρος της.
Πιστεύουμε πως η ορθολογικότερη από κάθε άποψη στάση του ανθρώπου βρίσκεται στην αναγνώριση της αξίας της ζωής και της μη κακοποίησής της τόσο ως άτομο όσο και ως είδος και ότι αυτό είναι ανάγκη πλέον να αναδειχθεί ως συνταγματική αρχή.
Πάνω από εκατό δίκτυα και μη κυβερνητικές οργανώσεις απ’ όλη τη χώρα που δραστηριοποιούνται σ’ όλο σχεδόν το κοινωνικό φάσμα, συνυπογράφουμε το κείμενο που ακολουθεί και προσδοκούμε στη δική σας ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση ώστε να αποτελέσει αντικείμενο για την επικείμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος.





Η Ελλάδα ως μια χώρα που δε διακατέχεται από συμφέροντα αντίθετα στη βιοηθική και την οικοηθική μπορεί και πρέπει να πρωτοπορήσει στην κατεύθυνση της συνταγματικής αναθεώρησης για την κατοχύρωση των αξιών της ζωής στη φύση και τη βιοποικιλότητα.
Πιστεύουμε πως πρέπει να ξεπεράσουμε το δικαίωμα στα όρια του είδους και να φτάσουμε στο δικαίωμα σε κάθε άτομο της ζωής για να ενισχύσουμε τη βιοηθική στάση και να ανακτήσουμε ένα επαρκές σώμα αξιών και αρχών για το μέλλον.
Έτσι λοιπόν προτείνουμε την ιδιαίτερη αναφορά του Συντάγματος: «Αναγνωρίζεται το δικαίωμα των ζώων στη ζωή με την αναγνώριση της αξίας της ζωής στο άτομο και το είδος της βιοποικιλότητας, στο πλαίσιο του βιώσιμου και ισόρροπου φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Τα ζώα δεν είναι πράγματα είναι όντα που συναισθάνονται και υποφέρουν.»

* Σημειώνουμε τις δύο αναφορές σε Συντάγματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρώτη βρίσκεται στο γερμανικό Σύνταγμα (άρθρο 20) και την παραθέτουμε στην αγγλική της μετάφραση: “The state takes responsibility for protecting the natural resources for life and animals in the interest of future generations”.
Η δεύτερη βρίσκεται στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα που προτάθηκε στο Part III – 121: “In formulating and implementing the Union’s agriculture, fisheries, transport, internal market, research and technological development and space policies, the Union and the Member States shall pay full regard to the welfare requirements of animals, as sentient beings, while respecting the legislative of administrative provisions and customs of Member States relating in particular to religious rites, cultural traditions and regional heritage.”