Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2006

Η ντροπή του ανθρώπου

Πάνω από 27 δισεκατομμύρια ζώα συμπεριλαμβανομένων και των ψαριών κάθε χρόνο σκοτώνονται μόνο για τη διατροφή των αμερικανών στις ΗΠΑ. Την πληροφορία αυτή τη βρήκα στο veg.gr.
Το δεύτερο κακό σ' αυτό είναι πως πολλά απ' αυτά τα ζώα γεννιούνται, μεγαλώνουν και πεθαίνουν κάτω από απίστευτα άθλιες συνθήκες. Αυτές οι συνθήκες διαβίωσης είναι ντροπή για όλους μας. Μας προσβάλουν ως είδος γενικά.
Πολλά πτηνά περνούν ολόκληρη τη ζωή τους σ' ένα χώρο όχι μεγαλύτερο από αυτόν που καταλαμβάνει ένα τετράδιο. Το στρες που τους δημιουργείται από το συνωστισμό είναι τεράστιο.
Φαντασθείτε τον εαυτό σας κάτω απ' αυτές τις συνθήκες. Να μην μπορείτε να ξεκουρασθείτε από το συνεχή θόρυβο αλλά και να μη μπορείτε να κουνηθείτε για να ξεπιαστείτε. Και αυτό όλη σας τη ζωή.
Αυτή η πρακτική που δεν είναι πλέον βαρβαρότητα αλλά ξεπερνάει τα όρια της απεχθούς ανηθικότητας βαραίνει τον άνθρωπο όσο ελάχιστα άλλα. Το να θελήσουμε να το υποβαθμίσουμε μέσα μας δεν μας απαλλάσει από την αθλιότητά μας. Έχουμε καταφέρει να κάνουμε δισεκατομμύρια όντα να υποφέρουν απίστευτα, ακόμη και τούτη τη στιγμή.

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2006

Το κυνήγι

Το κυνήγι θεωρείται από τους κυνηγούς ως σπορ αναψυχής. Η επιχειρηματολογία τους βασίζεται κυρίως στο ότι είναι κάτι φυσιολογικό αφού ο άνθρωπος ανέκαθεν υπήρξε θηρευτής και κρεοφάγος. Κατά καιρούς μάλιστα κάποιοι κυνηγοί προσπαθούν να δώσουν και ένα τόνο φιλοσοφικής στάσης απέναντι στη ζωή.
Ασφαλώς δε χρειάζεται να ασχοληθούμε με αυτά τα επιχειρήματα. Το blog αυτό είναι φιλοζωικό και όλοι όσοι έχουν αγαπήσει τα ζώα το έχουν κάνει για τη μοναδική τους χάρη και τον ιδιαίτερο ψυχισμό τους. Δεν χωράνε δικαιολογίες όπου δεν υπάρχει ευαισθησία και αγάπη. Όσο και να προσπαθεί κάποιος να βρει επιχειρήματα αυτά είναι πάντα σαθρά και κούφια. Πόσο μάλλον γι' αυτούς που δεν είναι αδιάφοροι και ψυχροί τσιγκούνηδες στα αισθήματά τους.
Εδώ χρειάζεται να συζητήσουμε, με δεδομένη την κατάσταση που υφίσταται σήμερα, τι στάση πρέπει να κρατήσουν οι φιλόζωοι ή οι φιλοζωικές οργανώσεις απέναντι στο κυνήγι. Παλεύουμε για την πλήρη κατάργησή του ή το ανεχόμαστε και αγωνιζόμαστε για τον εξορθολογισμό του και τη σταδιακή του μείωση; Συγκρουόμαστε με τους κυνηγούς ή σε κάποια ζητήματα συνεργαζόμαστε μαζί τους;
Προσοχή. Κάθε επιλογή μας δεν πρέπει να γίνεται μόνο με το συγκινησιακό. Σπανίως μια μάχη κερδήθηκε από το πάθος των στρατευμάτων. Οι στρατηγικές επιλογές συνήθως έδιναν τη νίκη.
Ας μην παρασυρθούμε λοιπόν από αυτονόητα. Κάθε προσέγγισή μας σε οποιοδήποτε θέμα απαιτεί και αίσθηση ευθύνης.



Filozoia ένα φιλοζωικό φόρουμ στο διαδίκτυο

Το blog αυτό στοχεύει στο να αποτελέσει ένα φόρουμ διαλόγου για όλα τα φιλοζωικά ζητήματα. Η συζήτηση θα γίνεται πάνω σε συγκεκριμένα θέματα.
Θεωρούμε αυτονόητο πως θα σεβασθούμε όλοι τους κανόνες που διέπουν ένα διάλογο. Δηλαδή επιτρέπονται οι αντιπαραθέσεις αλλά όχι να βρίζουμε ή να συκοφαντούμε άλλους.
Το φόρουμ αυτό δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στο διάλογο μεταξύ ζωόφιλων, άρα θα γράφονται ελεύθερα οι απόψεις. Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε ως ιδιοκτήτες του blog αλλά δε θα υπάρξει και οποιαδήποτε λογοκρισία παρά μόνο αν στην άποψη εμπεριέχεται ύβρης ή προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.